След изявленията на Красимир Каракачанов, от мюфтийството питат „защо насъсквате хората“?

На 27 септември се проведе XIII-та Международна конференция „Тероризъм и електронни медии„. На нея военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще предложи на правителството и парламента да бъдат направени промени в Закона за вероизповеданията и Закона за образованието като част от мерките за борба с радикализацията, съобщиха медиите. „Трябва да се лицензира Ислямският институт в България и той да обучава кадрите си по учебна система, утвърдена от Министерството на образованието –  каза още Каракачанов. –  Всеки един български гражданин, завършил другаде, трябва да минава за лицензиране през образователното министерство, за да получи правото да преподава“.

По повод  идеите на вицепремиера и министър на отбраната пред публика, преимуществено говореща на руски, „Маргиналия“ се обърна за мнение към говорителя на Главно мюфтийство Джелал Фаик за това какво означава „лицензиране на духовните учители на мюсюлманите и кой, по каква учебна система ще обучава българските имами“.

Ето какво отговори Джелал Фаик:

„ Радвам се,че управляващите осъзнаха нуждата от акредитация на Висшия ислямски институт.  Поставяли сме нееднократно този въпрос, но не сме били подкрепяни. Смущава ме въпросът обаче,  кой ще изпитва имамите и ще каже с ръка на сърцето, тези хора не преподават салафизъм или уахабизъм. Откъде ще ги вземат? От активистите на ВМРО ли“, зададе реторичен въпрос г-н Фаик.

Относно очакваните промени в Закона за вероизповеданието, той допълни: „Ние не сме виждали този готвен законопроект. Никой не е искал мнението на ръководството на мюсюлманите в България по изготвянето му, а сме втората по големина религия. „

На подхвърлените от Красимир Каракачанов внушения за разрастване на опасността от ислямизиране отвън на циганските махали и българските мюсюлмани в Родопите, говорителят  на Главно мюфтийство беше лаконичен:“Насъскват хората срещу нас. Внушенията, че се внася отвън, от фондации, или от турския Диянет, радикален ислям са несъстоятелни. Държавата има и сега механизми да контролира финансирането не само на ислямското вероизповедание, но и на католическото, протестантското, на православието“.

Красимир Каракачанов се произнесе по заплахите, идващи от циганските гета : „има заплаха от тях за териториалната цялост на страната,  отдавна има такива констатации според доклад на ДАНС“.  https://news.bg/politics/litsenzi-i-izpiti-za-imami-kato-myarka-sreshtu-radikalizatsiyata-obmislya-karakachanov.html. Читателите на „Маргиналия“ помнят, че според скандални публикации на „24 часа“/https://www.marginalia.bg/novini/23468/ /, се посочваше като източник  за подобни заплахи Държавна агенция „Разузнаване“ , нещо което тя опроверга.  Очевидно, играта с тайните служби, даващи храна на политици и медии за създаване на религиозни плашила, продължава.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.