24 души арестувани в операция срещу „радикалния ислям” в България

Споделете статията:

Голяма операция за установяване на мюсюлмански проповедници извършиха във вторник прокуратурата, ДАНС и МВР в ромски квартали на четири града. Те са задържани по обвинение, че са „водели незаконно обучение по ислям” и са проповядвали „антидемократична идеология, както и са водели пропаганда на война”.

„Маргиналия” разговаря с вътрешния министър Веселин Вучков, който заяви: „Прокуратурата разпореди да окажем логистично съдействие. Нашите шефове и служители нищо не знаят. Акцията се прави от Окръжна прокуратура в Пазарджик и от ДАНС“.

От Главно мюфтийство на мюсюлманите в България ни отговориха, че „не знаят точно за какво става дума”, че са научили от телевизията за акцията и че засега се въздържат от коментар.

Същото каза и районният мюфтия в Пазарджик, колегата му от Смолян заяви, че е научил за ситуацията от медиите, защото е в София, и, че е шокиран.

Двама от обвиняемите в процеса срещу 13-те имами – Найме и Юсуф Горелски от село Горно Краище, казаха пред „Маргиналия” следното: „Не разбираме, някой иска да насъска хората срещу мюсюлманите. Нали сме европейска страна! Делото пред Пловдивски апелативен съд, където още обжалваме решението на Пазарджишкия окръжен съд, е насрочено за 27 януари 2015 г.“

По обобщени данни на БНТ от снощи, в хода на операцията са задържани общо 140 души, мнозинството от които са разпитани и са освободени. 24 души остават под полицейски арест, който съдът ще трябва до четвъртък или да потвърди, или да постанови друга, по-лека мярка за неотклонение.

В акцията са участвали повече от 300 полицаи и жандармеристи само в ромския квартал в Пазарджик и десетки други в останалите три града, където тя се е провела.

Между задържаните е и известният имам от Пазарджик Ахмед Муса Ахмед. Той беше единственият с ефективна присъда от една година лишаване от свобода на големия процес срещу 13-те имами, който завърши през март в Пазарджик. Тогава подсъдимите обжалваха присъдите си и делото ще се гледа отново през януари в Апелативния съд в Пловдив.

Според изнесените в пресата данни и от телевизионните репортажи са били „много веществени доказателства като богослужебни книги на арабски, компютри, дискове”. От Прокуратурата съобщиха, че Пазарджишкият окръжен съд е дал разрешение да бъдат проследени електронните комуникации на заподозрените. Съобщава се, че между уликите за това, че заподозрените са извършвали „пропаганда на радикален ислям са техни ФБ профили, снимки, на които според службите се виждало, че те носят дрехи с емблемите на т.н. „Ислямска държава”. Според ДАНС и прокуратурата те са разпространявали клипове, в които е имало „пропаганда на война, което е престъпление според нашия Наказателен кодекс”.

Претърсени са десетки адреси, съобщават медиите. Иззети са компютри и документи.

Според информациите от ДАНС полицията е отвела ходжи и имами, които водят учебни занятия в “Шекер махала”, както и техни приближени. Пояснява се, че тези училища са „нелегални” и от тях е иззета много литература. Това е, защото ДАНС и прокуратурата са разполагали с информация, че в тези училища е бил проповядван „радикален ислям”.

Мащабна операция е била проведена сутринта и в “Столипиново”. Тя е срещу предполагаеми поддръжници на “Ислямска държава”.

Ромският квартал “Лозница” в Асеновград също беше блокиран от полиция и жандармерия. По време на специализираната акция е бил арестуван и отведен на разпит в Районното управление на полицията ходжата Стефан Димитров. Жилището му е било претърсено, а полицаите са иззели компютър.

По първоначална информация обект на мащабната проверка са били и други адреси, както и сградата на молитвения дом в ромската махала.

Ромите от ромската махала в Пазарджик и от „Столипиново” в Пловдив казват, че не могат да разберат в какво са обвинени техните имами. Те твърдят, че в джамиите и в училищата се е проповядвал съвсем конвенционален ислям. Според тях задържането на Ахмед Муса е неправилно и че напрежението го създават силите на ДАНС и МВР.

Съобщава се също, че само преди няколко дни прокуратурата е проверила видеоклип, разпространен в интернет преди няколко години, в който Ахмед Муса Ахмед аплодира в двора на джамията как едно дете обезглавява ритуално с пластмасов меч друго. Тогава от Окръжната прокуратура в Пазарджик съобщиха, че всички участници в ритуала ще бъдат разпитани. Според един от свидетелите децата са разигравали библейски сюжет по повод на Байрама – Авраам обезглавява сина си по волята на Аллах.

Във връзка със спецакцията в медиите се разпространява информация с неизвестен източник, че в „Столипиново” има около трийсет „спящи клетки” на „Ислямска държава”.

От ДАНС уточняват, че акцията в четирите града е в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 108 и чл. 407 на Наказателният кодекс, според които “който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева” и “който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години”.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.