ХРУ: Израел държи под арест френско-палестински гражданин без обвинения

На 10 декември, т.е. на Международният ден за правата на човека, френският президент Емануел Макрон се срещна с израелския премиер Бениямин Нетаняху. Тогава Салах Хамури, палестинец, който е и френски гражданин, прекара 111-ия си ден в израелски затвор, защото е арестуван от властите на Израел, но все още не му е предявено никакво обвинение, нито срещу него е започнал съдебен процес, съобщава Хюман Райтс Уоч.

Израелските власти задържат 32-годишния изследовател, който работи за палестинската правозащитна организация „Адамеер”, след като нахълтват в дома му в края на август. По време на ареста му Хамури се готвел да посети жена си и малкия си син в Париж. Семейството е принудено да живее отделно, след като израелските власти миналата година депортират съпругата на Хамури, с френско гражданство, „по съображения за сигурност”. Хамури така и не се събира със семейството си и е задържан оттогава без обвинение или процес, основан на някакви доказателства. През септември израелският съд потвърждава военна административна заповед той да бъде под арест за шест месеца, като срокът за задържането му под стража може да бъде удължен.

Това не е първият арест на Хамури от израелските власти – те го вкарват в затвора между 2005 и 2011 г. След около три години арест преди процес, един израелски военен съд го осъжда на седем години затвор по обвинения, свързани със заговор за убийството на бившия главен равин на Израел.

През 2011 г. тогавашният френски министър на външните работа, Ален Жупе, изразява съжаление, че в делото срещу Хамури има голяма липса на доказателствен материал. ХРУ е документирала как военните процеси, водени от израелската армия, които в почти 100 процента от случаите завършват с осъдителна присъда, са далеч от всякакви стандарти за правосъдие. През 2011 г. Хамури е освободен като част от сделка за размяна на затворници.

Настоящето положение на Хамури съвсем не е уникално – израелските власти държат под арест и члена на борда на „Адамеер”, Калида Джарар. Освен него от 1 ноември, според данни на затворническата служба на Израел административно задържани са още 451 души. Докато международното хуманитарно законодателство позволява административния арест при временни и извънредни обстоятелства, широкото му приложение от страна на Израел повдига въпроси за неговата законност.

През октомври френският министър на външните работи призова правата на Хамури „да бъдат спазвани” и изрази надежда за неговото освобождаване, допълвайки, че „систематичното злоупотребяващо прибягване до административно задържане нарушава правото на честен процес и на защита.” Остава надеждата, че на срещата между двамата министър председатели вчера Макрон е призовал или срещу Хамури да бъдат повдигнати обвинения, или да бъдат освободен, и че е настоял пред израелския си колега да бъдат прекратени останалите систематични злоупотреби с правата на палестинските граждани.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.