Реставрираната църква „Свети Стефан“породи очаквания у мюсюлманите за реципрочни действия

Тържествената церемония за обновената желязна църква „Свети Стефан“ в Истанбул на 7 януари, в която взеха участие  премиерът на Република България Бойко Борисов, президентът на Република Турция Реджеп Таип Ердоган, премиерът Бинали Йалдаръм, министърът на външните работи Екатерина Захариева, високопоставени представители на Истанбулската голяма община, беше несъмнено огромно духовно събитие. Заедно с българския патриарх Неофит, вселенския патриарх Вартоломей, участие в тържествата взеха и  Мустафа Алиш Хаджъ, Главен мюфтия  на Република България, заедно с други официални лица и гости от българската църковна община в Истанбул. За отзвука на това голямо събитие премиерът Бойко Борисов каза: „Може би за мюфтията, който е с нас, и за българските мюсюлмани е било трудно да си представят президентът на Турция, премиерът на Турция, вселенският патриарх, българският патриарх, българският мюфтия да сме заедно, и то не за да спорим и да се мразим, а зад гърба ни да е единственият в света в момента такъв паметник на културата, такава прекрасна църква на Златния рог, нашата религия да бъде уважавана и всички ние, когато сме в Истанбул, да запалим свещичка“. Бойко Борисов благодари на турската държава за направеното, съобщи БНТ.

Голямото събитие в южната ни съседка пробуди у  мюсюлманската общност в България големи очаквания. Някои медии намекнаха за възможности относно  реципрочни действия на държавата ни към нуждите на ислямското вероизповедание у нас.  Какви са по-точно те, Маргиналия потърси за отговор главния секретар на мюфийството Джелал Фаик.

Като изтъкна убедеността си, че напрежението между двете съседни държави чувствително ще спадне след огромния жест на Турция за възстановяването на историческата църква „Свети Стефан“, г-н Фаик назова някои от основните духовни потребности, на които би трябвало правителството да откликне: „Това са сериозни дипломатически крачки. Вярвам,че посланията на двамата държавни ръководители за етническа търпимост ще бъдат реализирани. На Балканите без тази взаимна толерантност е невъзможно да се съществува. Мирът е над всичко“.

Маргиналия неведнъж е писала за материалните трудности на Главно мюфтийство свързани със закъснението на държавната субсидия, без която не е възможно изплащане на заплатите на над 800 имами, които служат на територията на страната. Джелал Фаик бе категоричен: “Не само за тази субсидия става дума. Ние очакваме да бъдат реставрирани Томбул джамия „Шериф Халил паша“ в Шумен, джамията“Макбул Ибрахим паша“ в Разград,  „Фатих“ джамия в Кюстендил, джамията „Караджа паша“ в Гоце Делчев. Реставрирането на последната започна преди две години с евросредства, имаше вече купол, после всичко замря, куполът падна и сега джамията тъне в руини!“ И припомни, как патриотичните сили у нас се мобилизират да възпрепятстват както връщането на вакъфските имоти, така и връщането на джамиите към религиозните им функции.

През януари 2018 година благодарение и на българската общност в Истанбул, на дарители и вярващи, Желязната църква „Свети Стефан“ заживява своя нов религиозен живот. Това е изключително важно за миряните. Същото е важно и за мюсюлманите. Ако се реставрират джамиите, то нека те да не се превръщат в паметници на културата, а да са и действащи, е пожеланието на ръководителите на Главно мюфтийство у нас.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.