Шествия за милион нови гласоподаватели срещу Тръмп

Споделете статията:

Хиляди протестиращи се събраха в Лас Вегас на Шествието на жените „Сила за изборите”, с цел да се достигне до регистрирането на милион нови гласоподаватели, да се включат повече жени кандидати за президентския пост и кабинет, и да се осуетят намеренията на президента Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс.

Шествието се организира ден след като стотици хиляди жени и мъже заляха улиците на Ню Йорк, Вашингтон и други градове в поредица Женски шествия, с които се отбеляза първата годишнина от встъпването в длъжност на Тръмп.

Масовите демонстрации, макар и да привлякоха по-малко участници от милионите шестващи миналата година, предполагат, че гневът усещан от много жени след изненадващото избиране на Тръмп, е все още осезаем.

„Миналата година Шествието на жените ни изкара от отчаянието и домовете ни на улиците”, каза Сесил Ричардс, президент на организацията Планирано родителство и ключов говорител на демонстрацията. „Още от онзи ден жените разклащат основите на Америка.”

Кони Уитиг, 73-годишна жителка на Милуоки, е дошла на шествието със сестра й, Анн Пеш, година след като са присъствали на демонстрацията във Вашингтон. „Гласовете ни не бяха чути, сега е времето за това. Не можем повече да мълчим. Все още сме граждани от втора класа”

В неделя демонстрации е имало в американски градове от Маями до Ноксвил, както и в Лондон и Париж. Организаторите им казват, че са определили Лас Вегас като място за централното събитие заради статута му на политически ключов щат, както и за да се почетат жертвите на масовата стрелба, убила 58 души и оставила повече от 850 ранени през октомври.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.