Почитат паметта на депортираните евреи от новоприсъединените земи под българска администрация в нацистките лагери на смъртта през 1943 година

 

С минути мълчание днес, на 9 март от 10.30 часа пред „Паметника на спасението“, парковото пространство м/у НС и НХА, се откри ВЪЗПОМЕНАТЕЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА 75-ТА ГОДИШНИНА ОТ СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ И ПОЧИТАНЕ НА ПАМЕТТА НА 11 343 ЖЕРТВИ ОТ БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ, ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ И ГР. ПИРОТ. През март 1943 година бе извършена депортацията на евреите от новоприсъединените земи под българска администрация в нацистките лагери на смъртта. Никой от тях не се завърна по родните места.

Домакини на церемонията са Столична община и българската еврейска общност, представлявана от Организацията на евреите в България „Шалом“.

От организацията изразяват почитта си към българския народ, който преди 75 години не позволи своите сънародници евреи да се качат на ешелоните на смъртта и със своята човешка добрина и твърда гражданска позиция спасява 50 000 живота.

На церемонията бяха поднесени венци и цветя от името на президента, г-н Румен Радев, който въпреки заявеното намерение, не успя да дойде, присъстваха председателят на парламента, г-жа Цвета Караянчева, Заместник-кметът на Столична Община доц. д-р Тодор Чобанов, лидерът на ДПС, Мустафа Кардайъ, както и (други официални лица от българските институции), представители на дипломатическия корпус в страната, генералният директор на Фондация „Аушвиц – Биркенау“ г-жа Ана Мишевска, Н.Пр. Йован Теговски – ръководител на делегацията на Република Македония в Международния алианс за възпоменание на Холокоста, представители на Американ Джойнт, Американския еврейски комитет, представителна делегация на организации на българските евреи в Израел с почетен председател г-н Хари Зеслер,  представители на еврейските общности в Македония, Гърция, Турция,

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.