Дойче Веле: Антисемитизмът е част от Германия. И от Европа.

В германските дебати за исляма се забелязва интересeн процес – винаги когато баварските политици оповестяват, че ислямът не бил част от Германия, в речите си те припомнят за „еврейско-християнските“ корени или традиции на страната. Същевременно се премълчава, че християнско-еврейската традиция в немалка степен се изразява в това, че християни са преследвали, прогонвали и убивали евреи. И когато в европейските домове по Великден пъстрим яйца, това сякаш би трябвало да ни напомни на какво стъпва християнският антиюдаизъм: а именно – обвиняваме евреите, че са предали Христос, пише в Дойче Веле журналистът и публицист Кръсто Лазаревич, който е роден в Босна и Херцеговина и като дете е избягал заедно с родителите си в Германия.

За разпространение на антисемитизма в Германия, Лазаревич казва:  „ Това е внос – да се състави интелигентно изречение, в което влизат тези три думи, просто е невъзможно. Освен може би следното: Антисемитизмът в Германия не е внесен. Антисемитизмът всъщност е най-големият експортен шлагер от Германия, много преди колите, бирата и сандалите „Биркенщок“.

Германците са народ, който успява да издигне до държавна политика сигурността на Израел и борбата срещу антисемитизма и същевременно обаче цяла година да чества реформатора Мартин Лутер, призовавал да се палят синагогите и да се пречи на равините да си вършат работата под страх от смъртно наказание, твърди още Кръсто Лазаревич.

Да,продължава той, има антисемитски нагласи при мюсюлманите в Европа и в Германия. Даже трябва да говорим за това не само защото 85-годишната Мирей Кнол, оцеляла в холокоста, беше убита в парижкото си жилище с антисемитски мотиви. И не само защото недалеч оттам преди една година еврейката Сара Халими беше блъсната от балкона от своята мюсюлманска съседка с викове: „Аллах е велик!“ И защото недалеч от Бранденбургската врата в Берлин на антисемитска демонстрация беше запалено израелско знаме.

Не, проблемът не е „ислямът“ – защото ислямът не е единен. Има много мюсюлмански държави, в които антисемитизмът е издигнат в държавна политика. Има я Саудитска Арабия, която изнася салафизъм; и има Ислямска република Иран, която неведнъж е заплашвала да унищожи Израел. А сред мюсюлманите в Европа и Германия има и неколцина, които намират това за добре.

Повечето антисемитски престъпления в Германия биват извършвани обаче от десни екстремисти. И когато десните дрънкат за „вносен антисемитизъм“, който идвал от мюсюлманите, най-добре е човек да им покаже среден пръст.

Истина е обаче също, че не е препоръчително вечерно време да се разхождаш по „Зоненалее“ с кипа. А годината е 2018-а. В Германия. И е крайно време да направим нещо срещу това, завършва статията си роденият в Босна и Херцоговина журналист.

Със съкращения: http://www.dw.com/bg/%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82-%D0%B5-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0/a-43217165

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.