27 януари е Международният ден в памет на жертвите на Холокоста, инициативата “ We Remember“ събра хиляди хора

По повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста – 27 януари, Организацията на евреите в България „Шалом“ прави премиера за България на документалния филм „Кой ще напише нашата история“.

 

Премиерата е част от световното събитие, в рамките на което филмът ще бъде излъчен в един ден в над 200 зали в 40 страни по света. Партньори на инициативата са Музеят на Холокоста във Вашингтон и др., съобщават от еврейската организация.

В рамките на събитието ще бъдат обявени и имената на двамата кандидати, които ще получат стипендия „Благодарност към Скандинавия“ на Българо-американската образователна комисия „Фулбрайт“. Стипендията е израз на благодарност към българския народ за спасяването на българските евреи през Втората световна война и се връчва 11-а поред година съвместно с ОЕБ „Шалом“ и Американския еврейски комитет.

Н.Пр. Ирит  Лилиян открива Възпоменателно събитие, посветено н 27 януари в Община Карлово под надслов „Ние помним“. Ученици към УЦ“Интелект“ представят историята на Холокоста в България. Трио „Импресия“ поздравява присъстващите с компилация от известни еврейски песни.

 Маргиналия припомня:

 На 27 януари е Международен ден за възпоминание на жертвите на Холокоста. Честването на тази дата, на която е освободен един от лагерите на смъртта – Аушвиц, е в резултат на решение на президента на САЩ Бил Клинтън, британския министър-председател Тони Блеър, шведския министър-председател – Йоран Першон, които през 1998 г. вземат решение за отбелязването му. За първи път е честван през 2000 г. в 48 държави. През ноември 2005 г. на Общото събрание на ООН официално е обявено в резолюция 27 януари да е международен възпоминателен ден на Холокоста. През 2002 г. на среща на министрите на образованието на страните-членки на Съвета на Европа е взето решение от 2003 г. световният ден да се отбелязва във всяка държава, съобразно нейната национална история. Така денят на Холокоста за България е обявен с решение на МС на 13 февруари 2003 г. и се чества на 10 март. Избрана е тази дата, защото на нея българските евреи е трябвало да заминат за лагерите на смъртта. Имало е нареждане от комисарството по еврейските въпроси 20 хил. евреи от България да бъдат изпратени в Треблинка. Първоначално са изпратени около 11 500 души – от Македония, Беломорска Тракия и Пирот, които по това време са били в пределите на България. От тях 11 343 са загинали. От Македония  само 5-тима са оцелели…

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.