Организации и граждани питат ДАЗД относно изрисуваните свастики по телата на деца

„Аз съм в шок.
Да превърнеш кожата на малки деца в стенвестник на позорното си невежество, тържествуващата си тъпота и грозната си омраза… Да ги пуснеш да тичат, да позират, да парадират, нищо неподозиращи, превъзбудени и остригани, оцапани в символите на най-голямата жестокост, връхлитала съвременното човечество. Ругае ми се. Реве ми се“, написа в социалните медии известната журналистка Мария Спирова. Тя работи като редактор в юридическо издателство в Лондон.

Ето още от статуса на Мария Касимова:“Тези родители, дето са си костюмирали така децата и са нарисували по телцата им свастики, ако беше жив оня гнусняр с мустачките, щеше да ги изгори в камерите като трета вълна „неправилни хора“, защото не са арийци. Та не знам дали се досещат, че и тъмнокосите им дечица щяха да имат точно същата съдба, уви“. Статусите се публикуват с изричното съгласие на авторите.

Организацията на евреите в България „Шалом“ „остро осъждат символиката, която се вижда на разпространяваните кадри от вчерашния финален мач за Купата на България по футбол между отборите на ПФК Левски (София) и ПФК Славия (София)“, се казва в изявление до медиите от организацията.

На снимките се виждат две момчета на възраст под 10 години, голи до кръста, с изрисувани по телата им имена на една от най-крайните фракции сред футболните агитки, абревиатури, подстрекаващи към насилие над органите на реда, свастика, а едно от децата дори отправя нацистки поздрав с изпъната ръка. „Сезирахме незабавно институцията на Националния координатор за борба с антисемитизма в лицето на зам.министъра на външните работи Георг Георгиев и очакваме подобаваща реакция от негова страна“, казват още от „Шалом“. Недопустимо е невръстни деца да бъдат насърчавани да демонстрират подобно поведение

От организации за правата на децата настояват за проверка на Държавната агенция за закрила на детето. Те искат  ДАЗД да установи с категоричност как са допуснати тези момчета в този вид на пистата по време на футболен мач и дали са придружавани от родители. Това е пореден случай, който повдига въпроса за необходимостта от възпитание в дух на толерантност и уважение към различния като контрапункт на агресията, при това от най-ранна детска възраст – както в училищна, така и в семейна среда, подчертават правозащитници.

Маргиналия не публикува снимките на децата, разпространени вчера в социалните мрежи и в някои медии. Ние спазваме Закона за защита на правата на детето, който гласи : Чл.10. Всяко дете има право на защита от насилие в семейството и извън семейството, от принуда към антисоциални и антиморални прояви, както и защита срещу всякакви други
действия застрашаващи неговия живот, свобода, достойнство, сигурност, физическо и
психическо здраве и на необходимата правна защита на своите права по този закон

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.