Вот на недовиерие към Валери Симеонов – парламентът бламира доклада за националната стратегия за интегриране на ромите

Парламентът отхвърли мониторинговия доклад за 2017 г. по Националната стратегия за интегриране на ромите на правителството. В доклада общините отчитат висок процент на безработица сред населението от ромски произход, следствие на ниското образование. Висок процент на безработните роми сред продължително безработните, водещо до липсата на мотивация за работа и на трудови навици и дисциплина. Липсата на образование при част от ромите и липсата на грамотност са сериозна пречка за реализирането им на пазара на труда. В областта на жилищните условия общините отчитат, че незаконното застрояване е един от най-големите проблеми, пред които са изправени администрациите, съобщава сайтът Дневник. По време на дебатите Станислав Станилов от „Обединени патриоти“ („Атака“),казва от трибуната, че „понятието политическа коректност трябва да бъде изкоренено, а ромски включвания и доклади са празни приказки. Има секретен доклад на ЕС, който установява, че циганите не могат да се интегрират“. В отговор Антон Кутев от БСП определя, че тези „изказвания са фашизъм.“

Потърсихме за коментар  Деян Колев, председател на Център за междуетнически диалог и толерантност  „Амалипе“:

Маргиналия: Господин Колев, какво означава за вас фактът, че Парламентът отхвърли мониторинговия доклад?

Деян Колев: Това е вот на недоверие. Националният съвет по етнически и демографски въпроси не си е свършил работата по интеграционната политика. Вицепремиерът Валери Симеонов още при встъпване в длъжност бе предупреден от основните ромски организации/, че е неподходящ за тази работа.

Маргиналия: Ще му искате ли оставката?

Деян Колев: На практика с бламирането на мониториниговия доклад днес/вчера – б.а./, Народното събрание „уволни“ г-н Симеонов. Негова е преценката дали да остане да заема поста координатор на една куха структура, каквато е НССЕВ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.