Съдът на ЕС: Качването на снимка онлайн е акт на публично разгласяване (communication to the public)

 

Интернет потребителите трябва да поискат разрешение от автора на дадена снимка, преди да я публикуват, дори и снимката вече да е свободно достъпна другаде онлайн, реши Съдът на Европейския съюз.“, съобщава Дневник.

Съдът трябваше да вземе решение по случай в Германия, в който ученик свалил и използвал за училищен проект снимка, която била достъпна на сайт за пътуване. Въпросната снимка по-късно била публикувана и на сайта на училището.

Маргиналия помества коментара от профила на известния адвокат Емил Георгиев с негово съгласие:

„Съдът на ЕС постанови, че снимките в интернет не може да се използват без разрешение на техния автор. Става дума за дело C‑161/17 (Land Nordrhein-Westfalen срещу Dirk Renckhoff). Качването на снимка онлайн е акт на публично разгласяване (communication to the public). Същото е изключително право на автора на снимката и има нарушение, доколкото той не е разрешил разгласяването. Това, че авторът е дал разрешение снимката му да бъде използвана на един сайт се отнася само до този сайт. Не означава, че снимката може да бъде сваляна от там и използвана без разрешение другаде. Това е така, защото договорката на автора с оператора на този един сайт не може да бъде тълкувана като договор в полза на всяко трето лице. Правото на публично разгласяване също така не подлежи на изчерпване, поради което първоначалното качване на съдържание някъде не лишава автора му от права върху него, така че след това всеки трети да може да го ползва свободно. Но това го знаем, то не е ново. Освен това (поне за мен) е супер логично.

Все пак в решението има една тънка линия, която заслужава споменаване. Това е разликата, която съдът прави между поставянето на линк към вече разгласено със съгласието на автора си произведение от една страна и копирането на произведението и последващото му качване (без съгласие на автора) на различен от първоначалния сайт от друга. Това е така, защото в първия случай не е налице (допълнително) публично разгласяване, тъй като поставянето на линк към вече разгласено произведение не води до разгласяването му пред нова публика. По друг начин стоят нещата, обаче, когато произведението първо е разгласено на сайт за пътувания и туризъм, какъвто е настоящият случай, и впоследствие бъде качено на училищен сайт и по този начин разгласено на “нова” публика“.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.