Футболни ултраси и крайнодесни в Кемниц предизвикват сблъсъци след убийството на 35-годишен мъж, българин, афганистанец и сириец подават жалби

Един българин, един афганистанец и един сириец са подали засега жалби в полицията срещу крайнодесни, които са ги гонили и били из улиците на Кемниц в неделя. Това е съобщила полицията, призовавайки всички пострадали да се обърнат към властите, информира Капка Тодорова, кореспондент на „24 часа“.

Дойче Веле също пише за стотици демонстранти, които преминали през централната част на Кемниц след убийството на един 35-годишен мъж. Вестник „Билд“ информира, че сред демонстрантите е имало „склонни към насилие десни радикалисти“, които протестирали срещу „чуждестранната престъпност“ и скандирали лозунги от сорта на: „Ние сме народът“. Радио MDR съобщи за сбивания, както и за бутилки, с които били замеряни полицаите. На видеоклипове в социалните мрежи се виждат и нападения срещу мигранти. В резултат на всичко това градските власти прекратиха преждевременно градския празник от съображения за сигурност.

При сблъсъците е бил ранен най-малко един полицай. От полицията съобщават, че първоначално са подадени четири жалби. „Две от тях са за нанасяне на телесна повреда, една жалба е за отправяне на заплахи, и една – за оказване на съпротива срещу органи на властта“, заяви говорителката на полицията в Кемниц. По данни на вестник „Freie Presse„, демонстрантите са последвали призива на дясно сдружение от футболни ултраси, които призовали във Фейсбук: „Да покажем кой има думата в града!“

Повод за сблъсъците стана смъртта на един 35-годишен германски гражданин. След градския празник в Кемниц се завързал спор между хора от различни националности, който довел до размирици в нощта срещу неделя. „Потресена съм от случилото се през тези неделни часове. Как е възможно някои хора да се договарят, за да провалят празника и да заплашват други хора?“, недоумява кметицата на Кемниц Барбара Лудвиг.

Полицията съобщи, че в неделя в интернет са се появили много призиви, които карали хората да се събират в централната част на града. Към 15.00 часа в центъра на Кемниц се събрали стотина души. Тази демонстрация, организирана от дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“, протекла безпроблемно. В 16.30 часа обаче последвала втора демонстрация, организирана от сдружението на десните футболни ултраси „Kaotic Chemnitz“. Полицията съобщава, че в нея са участвали около 800 души. „Тази група не реагираше на призивите на полицията и не показа готовност за сътрудничество“, съобщиха полицейски служители. Очевидно полицията първоначално е била изненадана от решителността на групировката. Тъй като силите на реда разполагали с „ограничен контингент“, били повикани допълнителни полицейски части за справяне с безредиците. Постепенно положението било овладяно.

Според първоначалните разследвания, в споровете, довели до безредици, са участвали максимум десет души. Двама са били ранени, отчасти тежко, а един 35-годишен е починал от раните си в болницата. Както убитият, така и двамата ранени са германски граждани. Участниците в спора са използвали ножове. Полицията е арестувала двама мъже на 22 и 23 години, които са се опитали да избягат от местопрестъплението. Засега не се съобщава тяхната националност, за да бъде окончателно изяснено дали те наистина са били замесени в спора. Прокуратурата и полицията водят разследване за непредумишлено убийство.

Според досегашните сведения, не е ясна причината за възникването на сблъсъка. Информациите, според които спорът е възникнал след сексуално посегателство над жени, не са се потвърдили. Полицията призова хората чрез Туитър да не се поддават на спекулации.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.