Столичният кмет и „Шалом“стартират днес инициативата „София-град на Толерантността и Мъдростта“

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и Организацията на евреите в България „Шалом“, заедно с Асоциация за развитие на София“ поставят началото на дългосрочна програма „София-град на Толерантността и Мъдростта„. Инициативата е продължение на първата по рода си конференция през февруари „София – град без естремизъм и омраза“, която бе дело на Сдружение за човешки права „Маргиналия“ и Програма Европа на Столична община. Тя се проведе в навечерието на „Луковмарш“с участието на чуждестранни гости, посланици, ОЕБ „Шалом“, Комисията за защита от дискриминация, МВнР, Министерството на образованието. Участниците дадоха своя авторитетен глас срещу  маршируващите по улиците на София неофашисти, прикриващи се зад патриотични лозунги. В Аулата на СУ „Св. Климент Охриски“ преподаватели от СУ и НБУ представиха  доклади по темата „Защо Европа днес говори за фашизъм“.  Проявата бе подкрепена и от Гьоте институт.

Кметът на София ще отправи днес послание за обединение на силите срещу езика на омразата и дискриминацията. В покана изпратена до различни авторитетни личности тя отправя призива  към тях да станат „Посланици на толерантността“ . Г-жа Фандъкова изразява увереността си, че „Посланниците“ със своите експертни знания и комуникационни стратегии могат да  въздействат ефикасно върху младото поколение в борбата с омразата, екстремизма, антисемитизма и ксенофобията.

Днес инициативата „София – град на Мъдростта и Толерантността“ стартира с официална церемония по подписване на Манифест на толерантността“. Тя ще започне в 11 часа в Музея на София.

Поканват се неправителствени организации да се присъединят към документа.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.