Фондация „Отворено общество“ е дала Унгария на съд заради закона „Стоп Сорос“

Фондация „Отворено общество“, създадена от милиардера филантроп Джордж Сорос, съобщи, че е внесла иск в Европейския съд за правата на човека и в Конституционния съд на Унгария заради приетите от правителството закони, ограничаващи неправителствените организации, работещи с бежанци и кандидати за убежище, информира  Дневник.

 

Законът, станал известен като „Стоп Сорос“, бе приет през юни. Той заплашва със затвор от една година хора, помагащи на кандидати за убежище. През юли Европейската комисия съобщи, че ще предяви иск срещу Унгария пред Съда на Европейския съюз, заради несъответствие на законодателството й за убежището и връщането с европейското право

 

Джеймс Голдстън, директор на правния отдел на „Отворено общество„, казва пред АП, че завеждането на съдебно дело цели да противодейства на законите, които по думите му са „предназначени да сплашат и да заглушат независимите гласове в Унгария“.

Унгарският хелзинкски комитет, който предоставя правна помощ на търсещите убежище, заяви миналата седмица, че е подал подобни молби до унгарските и европейските съдилища. Според организацията законът „Стоп Сорос“ е заплаха не само за сътрудниците й, но и за „всеки гражданин, който гледа на бежанците като хора и им помага“.

 

През юли унгарските депутати одобриха въвеждането на 25-процентов данък върху финансовата и материалната помощ за организации, насърчаващи миграцията. „Отворено общество“ подпомага някои от организациите, засегнати от тези мерки. Заради политическия натиск през май от фондацията съобщиха, че закриват офиса си в Будапеща и се местят в Берлин.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.