Община Антоново отмени таксите за детска градина

Община  Антоново премахна таксите за детска градина за всички деца. Това стана с решение на Общинския съвет от 27 септември по предложение на кмета Хайредин Мехмедов. Така общината се присъедини към постоянно увеличаващата се група от общини, които са премахнали всякакви такси за детска градина. Понастоящем такова решение са взели близо 20 общини. Повече от 10 други са премахнали таксите за задължителната предучилищна възраст (5 и 6 години), като събират такива за по-малките деца

В Антоново работи една детска градина с три групи, която има филиали и в четири от големите села в общината: Трескавец, Таймище, Изворово и Стеврек. За подрастващите в тях 140 деца се грижат повече от 20 учители и помощник-възпитатели. Според кметът на общината Хайредин Мехмедов, цитиран от Дарик вече се отчитат позитивите от мярката – десетина семейства са записали отрочетата си веднага, след като научили за освобождаването от такса.

Кампанията за премахване на таксите за детска градина в община Антоново бе организирана от Център Амалипе в рамките на проект „Всички заедно за силно и здраво начало”, координиран от Сдружение „Свят без граници”. Кампанията в Антоново бе инициирана от Нели Николова,регионален координатор на Амалипе и общински съветник в общината.

 

Броят на общините, които са отменили таксите за детска градина нараства непрекъснато. Така например през 2018 г. таксите бяха отменени в Смядово, Девня и ред други общини. На 1 юни кампания „Без такса в детските градини“ инициира и Националния омбудсман Мая Манолова.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.