Убитата русенска журналистка е жертва на мизогиния

 

По последна информация няма задържан за жестокото убийство на 30-годишната Виктория Маринова.

Според разследващите полицаи все повече избледнява версията, че Виктория е била жертва на професионалната си дейност, съобщи БНР.

Жестокото убийство на русенската телевизионна водеща Виктория Маринова потресе обществото. Тя бе намерена изнасилена, удряна с юмруци и душена. Младата жена и майка на 7-годишно момиченце е административен директор на телевизия TVN и водеща.

В сайта на телевизия TVN, която се описва като „водещият новинарски и информационен телевизионен канал в Североизточна България“, няма информация за убийството на Маринова, която е била член на съвета на директорите й, информира БНР.

Собственик на телевизията е акционерното дружество „Май Фай“ с капитал 50 хил. лв. Освен жертвата в борда са Свилен Максимов и Анна Колева, като Максимов е и представител на дружеството. Според лиценза на телевизията, даден от СЕМ през 2013 г., собственици са Дамян Николов Найденов и Андрей Желязков Желязков, но в Търговския регистър данните им като членове на борда са заличени.

Според източници на „Дневник в журналистическите среди в Русе Маринова е била съпруга на Максимов, а е започнала работата в телевизията през март след развода им. Не е споделяла да е заплашвана. Водела е предаването „Детектор“.

В социалните мрежи известният социолог, автор на десетки статии свързани с насилието срещу жени,  Алексей Пампоров, написа:“Държавната машина е изправена пред едно много тежко решение: Ако убитата в Русе журналистка е жертва на интимен приятел: това ще е жертва на домашно насилие №19; Ако е убита обаче, заради разследванията си – бидейки преди това изнасилена и обезобразена (защото е жена) – имаме още по-тревожен факт на мизогиния“

*Женомразство – б.ред.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.