Загуба на „Националния фронт“ на втория тур на изборите във Франция

Крайнодесният „Национален фронт“ беше неочаквано победен във всички части на Франция, след като умерените гласоподаватели се върнаха към урните на втория тур на местните избори. Но, както кореспондентът на „Индепендънт“ в Париж Джон Личфилд съобщава крайнодесният лидер все още дава заявка за президентски пост.

По време на местните избори във Франция крайнодясната партия на Марин Лю Пен не успя да постигне триумфа си от първия миналата неделя, когато получи най-голям дял гласове в шест от 12-те новообразувани региона в страната.

Министър-председателят Манюел Валс окачестви резултата като „победа за Републиката” и „ценностите на братството, здравия разум и заедността”, които винаги са триумфирали в „най-тъмните моменти на историята на страната ни”.

Кандидатите на Националния Фронт – включително самата Марин Лю Пен в на север и 26-годишната й племенница Марион Марешал Лю Пен на югоизток, бяха победени, след като 3.5 милиона гласоподаватели, негласували миналата седмица, се включиха в изборите за втория тур.

Резултатът беше неочакван за 47-годишната Марин льо Пен. От „Индипендънт“ припомнят, че след силните резултати на първия тур тя даде заявка за участие в президентските избори през 2017 г. Въпреки това, според кореспондента на изданието не бива да се забравя, че „Националният фронт“ събра около седем милиона гласоподаватели от цялата страна, с което победи собствения си рекорд от президентските избори през 2012 г., когато получи 6.4 милиона гласа.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.