30 хиляди бежанци са намерили работа в Германия за една година

Най-малко 30 хиляди бежанци са намерили работа в Германия от миналата пролет досега. „Бежанците отиват най-вече в секторите, в които имаме недостиг“, каза Франк-Юрген Вайзе, председател на Федералната агенция за миграцията и бежанците, цитиран от „Шпигел онлайн“. Данните са за работни места, които предлагат социални осигуровки, както и за т. нар. „малки договори за работа“. Въпреки това, голяма част от търсещите убежище в страната все още са безработни.

Към месец април приблизително 96 хиляди души от осемте основни страни извън Европа, от които идват бежанците, са работили в професии, в които са били социалноосигурени. „Това са 22 хиляди повече от миналата година, тоест има ръст от 29 процента“, каза Вайзе. Като се вземат предвид и наетите на малки договори, броят им от миналата година досега нараства до 30 хиляди.

Малките договори (Mini-Jobs) в Германия представляват трудови договори, които могат да бъдат за основна или допълнителна работа на намалено работно време. Те са за не повече от 450 евро на месец, като върху тях не се удържат данъци и осигуровки.

Между април 2015 г. и март 2016 г. около една четвърт от всички наети бежанци са с временни договори в сферата на услугите, следвани от заетите в почистване на сгради и охранителна дейност. След тях се нареждат работещите в туристическата индустрия, в автосервизи, в здравеопазването и социалните услуги.

От друга страна, сред търсещите убежище днес има 130 хиляди души, които са безработни и получават социални помощи. Не е ясно какво е съотношението между бежанците, които имат работа и онези, които имат право на работа, но са безработни. Обикновено достъпът до пазара на труда за бежанци е възможен едва след няколко месеца и при определени условия.

Наскоро изследователският институт по труда (IAB) към германската Агенция по заетостта стигна до извода, че и бежанци без професионална квалификация и добри езикови умения по немски могат да се интегрират в пазара на труда. В Германия има около 154 хиляди работни места, които могат да се заемат от нискоквалифицирани бежанци. Особено спешно се търсят служители в отрасли като почистване, транспорт и логистика, строителство и ремонтни дейности.

Авторът на изследването Енцо Вебер предупреди, че за да има устойчива интеграция на пазара на труда, не бива да се прибягва само до работни позиции, които са подходящи в настоящия период. Ако се инвестира в езиковото и професионалното обучение на бежанците, те ще могат да работят и в други отрасли на труда с по-висока специализация, да получават по-високи заплати и да имат повече възможности за професионално развитие, смята той.

Поради увеличения брой на бежанците в Германия са възникнали десетки хиляди нови работни места, по данни на института IAB от края на април. В сравнение с миналата година е имало повече от средния брой нови позиции в строителството. Същото важи и за преподавателската работа, сферата на сигурността, публичната администрация и социалната работа.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.