За 300 семейства от различни етноси в Сливо поле яслите и градините стават безплатни, в София отпада „абонаментната такса“за детска градина

В община Сливо поле детските градини и ясли вече са безплатни, съобщи БНТ. 340 000 лева ще се заделят всяка година от местния бюджет за издръжката на близо 300 деца в заведенията.

Жителите на Сливо поле са около 4 000 души от различни етноси. Новината за освобождаване от такси в детските градини ще облекчи близо 300 семейства, които досега са заделяли от семейния бюджет около 40 лв. само за едно дете, за да посещава заведението

Освен да облекчат финансово семействата, целта на местната управа е и да задържи младите хора в малкото градче.

Според кмета на община Сливо поле Валентин Атанасов, процесът с интегрирането се постига точно в детските градини и в училището. Когато децата са обхванати, техните родители са спокойни, те си остават на територията да работят, обясни той

Отпаднаха и 30 лева на месец, които родителите досега плащаха, макар и детето им да не е посещавало детската градина в София., писа сайтът pariteni. Причината е окончателно решение на Върховния административен съд. Пълният размер на таксата остава 60 лева при пълен брой посещения.

След решението на съда абонаментната такса отпада окончателно и родителите ще плащат за толкова дни за колкото детето реално е ходило на детска градина.

Таксата от 30 лева, макар и детето да не ходи на детска градина, е въведена през 2010-та година и обжалвана едва през 2018-та.

Причината е, че имало деца, които са записани, но не ходят. В същото време в София традиционно има голям недостиг на места в детските градини.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.