3000 деца са спасени от изоставяне, 769 са върнати на родителите

3137 деца са били спасени от изоставяне през миналата година от социалните работници. Това отчитат от Агенцията за социално подпомагане. Благодарение на подкрепата и консултациите на нейните отдели „Закрила на детето“ тези малчугани са останали в семействата си и не са попаднали в интернати. За сравнение през 2012 г. е предотвратено изоставянето на 1932 деца, а през 2011 г. – на 1456 хлапета, пише actualno.com.

Нараства и броят на децата, които са заживели отново с родителите и роднините си, след като са били настанени в сиропиталища. През миналата година 1329 деца отново са приети в биологичното си семейство. През последните три години социалните работници отчитат и успех при настаняването на изоставени момичета и момчета в семейството на роднини или близки. През 2013 г. такива са 1577 случая, а през 2012 г. и 2011 г. са били съответно 1858 и 1623 деца.

Стратегията за детето оттеглена от месеци, но има немалко число хора, които продължават да плашат как някой ще отнема български деца, пък пише konkurent.bg. Според тези родители се застрашавало българското семейство, а промените целят отнемането на деца от дома им по Норвежкия модел. Децата щели да бъдат вземани от родителите им по анонимни сигнали. Поредният такъв бунт е планиран за 28 септември.

 

Социалните търсят работа на майките и бащите, оказват им психологическа помощ и съдействие за битови нужди

769 деца за същия период са върнати в семействата им, след като са показали, че могат да бъдат добри родители. Това показва справка на социалното министерство за “24 часа”.

Социалните помагат на детето да се запише в подходящо училище или детска градина, както и в кръжоци по интереси. През тази година се вдигна и еднократна парична помощ от 750 лв. за превенция  реинтеграция на детето в семейна среда

Тя се отпуска, за да може семейството да посрещне свои извънредни нужди.

Едновременно с това майките получават кураж и подкрепа, че могат да отгледат добре децата си, да се справят и сами в трудни житейски моменти.

Статистиката показва, че от началото на годината до 10 юни в отдела за закрила на детето към дирекция “Социално подпомагане” в Стара Загора са подадени общо 295 сигнала за деца в риск или с нарушени права. Само за месец май те са 49. Това означава, че един социален работник работи средно по 67 случая.

“Приетите законодателни промени са насочени изцяло към подкрепа на децата, техните родители и хората, които се нуждаят от нея. Подобрените разпоредби целят по-ефективна работа на социалните работници, за да може децата да останат в своите семейства или ако са разделени, да се върнат да живеят при своите майки и бащи”, обясняват обаче от социалното министерство.

Промените отразяват затварянето на всички домове за деца – процес, който започна от печално известния казус “Могилино”. От закона се заличава възможността за настаняване в специализирани институции, защото до 2021 г. всички домове за деца, лишени от родителска грижа, и домове за медико-социални грижи ще бъдат окончателно закрити. Подобрява се координацията при новите условия. Повечето от измененията в Закона за закрила на детето всъщност са само в термините и се налагат от промяната в дефинирането на социалните услуги. “С тях не се въвеждат чужди модели и идеология”, категорични са от социалното министерство.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.