В Турция разследват учител защото преподавал роман на Орхан Памук

Миналата година един родител е подал оплакване до Министерския съвет с мотива, че учителят по литература в истанбулската Многопрофилна Анадолска гимназия в „Шишли“ преподава на учениците уроци с „еротично“ съдържание. Въз основа на това е образувано разследване срещу въпросния учител.

Гимназиалният преподавател, който не е пожелал името му да се огласява обяснил, че след инициирането на това разследване учениците също били разпитани дали са ходили в „Музей на невинността“, прочели ли са едноименния роман и т.н.

Учителят също бил разпитан от инспектори. Той изтъкнал пред тях, че авторът на романа „Музей на невинността“ Орхан Памук е носител на Нобелова награда за литература, както и че това, което те наричат „еротично съдържание“, е също част от живота.

Тази година учителят по литература, който се преместил в друго училище пак е бил привикан да даде обяснение, заради миналогодишния случай. В призовката се подчертавало, че „със становище на вещо лице е констатирано препоръчване на книга, която не е подходяща за четене от ученици“. Призовката дошла на 11 октомври с предупреждение за явяване в седемдневен срок.

Пред вестник „BirGün“ учителят по литература заявява: „Романът „Музей на невинността“ е включен във фонда с електронни книги на просветното министерство на Турция. Тоест, ако има някакъв списък със забранени книги, този роман не фигурира в него. Еротизмът е част от сюжета на модерния роман. Ние преподаваме и романа „Забранена любов“. В него се описват дори извънбрачни връзки. Тогава и той не трябва да се изучава. Аз препоръчах „Музей на невинността“, защото има любовно повествование и учениците биха го прочели по-лесно, за да добият навик да четат книги. В качеството ми на преподавател по литература срещу мен е образувано разследване и мога да бъда санкциониран“.

Учителят разказва, че една от причините за преместването му в друго училище е именно този случай и допълва: „Миналата година не получих подкрепа от ръководството. Въпреки че знаеха, че аз преподавам този роман, заявиха пред инспекторите, че са ме предупредили. А на учениците казаха да отговорят на инспекторите, че не са прочели романа.“ Obzornews.bg

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.