Поредна инсинуация на Александър Урумов разгневи Националната мрежа за децата

 

За поредни инсинуации, свързани с работата на неправителствени организации, и в частност с една конкретна дейност на Националната мрежа за децата, насочена към гарантирането на правото на мнение и участие на децата и младите хора по теми, които ги вълнуват и се отнасят до тях, съобщи вчера организацията.

През месец септември млади хора, които са част от неформална група, наречена Национален Юрочайлд форум (НЕФ) в България, разговаряха със свои връстници по темата: „Справедливо ли е отношението в обществото към хората с различна сексуална ориентация в България?“ Важно е да се уточни, че НЕФ е дългосрочна програма за детско и младежко участие и че също така, темата бе избрана спонтанно и единодушно от самите млади хора като интересна, важна за тях и актуална днес.

Други теми, обсъдени от децата в предходните месеци бяха: „За или против използването на мобилни устройства в училище?“, „Какво може да се промени в училище, за да бъде по-приятно и да научавам повече?“, „Каква Европа искат децата?“ и др. Национална мрежа за децата не прави самото допитване – то се осъществява от самите деца участници, които разговарят свободно и без външно участие със свои връстници. Младите хора, които са част от НЕФ, участват доброволно и с писменото съгласие на своите родители и при висок стандарт на закрила на детето, който включва и анонимност на самоличността както на участниците в НЕФ, така и на техните връстници, сред които те правят своето допитване. Този формат се осъществява в рамките на партньорство на Национална мрежа за децата с европейската мрежа Eurochild.

Силно обезпокоени сме от поредната клеветническа провокация, този път свързана с тази конкретна дейност, тъй като тя идва от страна на длъжностно лице, а именно, от директора на дирекция „Връзки с обществеността“ на Министерство на отбраната Александър Урумов. В своя публикация от 28 октомври 2018 г. във Facebook Урумов пише следното:

Национална мрежа за децата – добре позната ни от дискусията около ИК – е разговаряла с 61 деца на възраст между 12 и 17 години от девет региона.

Децата били казали, че родителите им са предимно хомофоби /?!/. Тоест – нормални хора, които държат на нормалността.

Възникват три въпроса:

  1. Кой разреши на т. нар. Национална мрежа на децата да водят разговори с непълнолетни деца и кой им разреши да събират данни за родителите им? Защото кой може да гарантира, че разговорът се е ограничил само с тази тема?!
  2. Не е ли време прокуратурата да се самосезира, за да установи кога и къде са водени тези разговори без разрешение на родителите, тоест – в нарушение на законите на страната?
  3. Не е ли време за законодателна инициатива за забрана на Сорос-организациите у нас, тровещи съзнанието на децата с агресивна джендър-пропаганда?

Г-н Урумов не се базира на оригиналната публикация на Национална мрежа за децата по темата, която е публикувана в сайта на организацията на 25 октомври (вижте линк тук), а на публикация в „Дневник“. Както заглавието на публикацията в „Дневник“, така и по-голямата част от текста отразява мнението на редакцията на медията. В статията е направена препратка към PDF файла с оригиналния текст на Национална мрежа за децата.

Считаме за недопустимо официално лице на висока позиция в централната изпълнителна власт да разпространява неверни и клеветнически твърдения, включително обвинения в нарушаване на закона и закани за намеса и сезиране на прокуратурата, както и призиви за забрана на гражданските организации! Национална мрежа за децата остро се противопоставя на всяка пропаганда, разпространяваща откровени лъжи.

За разлика от г-н Урумов, Национална мрежа за децата не получава и стотинка от държавния бюджет, а работата ни е прозрачна пред всички институции и обществото. Лъжите, които г-н Урумов изрича, не променят факта, че ние като организация не сме разговаряли пряко с децата от въпросното „проучване“, а деца сами разговаряха помежду си по въпрос, който те избраха като важен според тях. Именно поради доброволното участие на младежите, поисканото и получено съгласие на техните родители за участието им в инициативата и анонимността на всеки от участниците (анкетьори и анкетирани),  заявяваме, че твърденията, че в дейност като тази участието на децата е неетично или незаконно са изцяло необосновани.

За Националната мрежа, която обединява близо 150 организации, е напълно сигурно, че само когато приобщаваме децата към значимите въпроси на социалната ни реалност, когато търсим и признаваме мнението им като значимо, можем да ги направим ангажирани с добруването на обществото ни граждани в бъдеще. Напомняме, че правото на мнение на децата е гарантирано както от Конвенцията на ООН за правата на децата, така и от няколко национални нормативни акта, сред които и Законът за закрила на детето.

Може би обаче не трябва да очакваме г-н Урумов да се вълнува от фактите? Факти като това, че децата разговарят помежду си по проблемите на човешките пол и сексуалност; че никой не може да забрани на децата да разговарят помежду си – или че, ако някой желае да го прави със силовите инструменти на държавата, като прокуратурата, ще въведе обществото в истински мракобесен режим; че не един човек в България наистина е бил жертва на хомофобията, която той обявява за нормална – но която води до насилие и дори убийства.

Неотдавна г-н Урумов си позволи коментари в подобна стилистика и използва агресивен и обиден език към изтъкнат професор от Софийския университет и водения от нея курс „Политика на идентичността и различието“. От Алма Матер излязоха с позиция, че това е „явна агресия срещу академичната свобода и свободата на изследванията“ и допълниха, че е „неразбираемо как е възможно в едно българско министерство за връзките с обществеността да отговаря човек, който отправя заплахи срещу инакомислещите и свободата на мисълта и на словото“.

Напомняме, че Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация категорично изисква от държавните служители спазване на принципите на законност, безпристрастност и отчетност (чл. 2, ал. 1). Същият Кодекс изисква от служителите, макар и само при изпълнение на служебните си задължения, да не допускат каквито и да е прояви на дискриминация. Специално бихме искали да подчертаем и чл. 2, ал. 5, която гласи „Служителят следва поведение, което не накърнява престижа на държавната служба, не само при изпълнение на служебните си задължения, но и в своя обществен и личен живот.“

От Национална мрежа за децата бихме искали да попитаме българското правителство и лично Вас, г-н Каракачанов, като пряк работодател на г-н Александър Урумов, това недостатъчно ли е и има ли нужда от допълнителна законодателна инициатива за забрана на личности, представляващи българската държавност, да пропагандират публично идеи, стоящи в пълен противовес с ценности на модерната правова държава като свободата на личността и равноправието.

Позицията на Мрежа за децата е изразена в писмо, адресирано до Красимир Каракачанов, зам. министър-председател и министър на отбраната, и с копие до министър-председателя Бойко Борисов, Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър-председателя, Александър Урумов, директор дирекция „Връзки с обществеността“ в  Министерство на отбраната.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.