Анонимни членове от телевизия „Алма Матер“ поеха отговорност за сексисткия клип, ректорът на СУ остава Башар Рахал за директор

На съвместно заседание Управителният и Програмният съвет на Телевизия „Алма матер“ излязоха със становище относно сексисткия клип на директора на телевизията Башар Рахал. В него се признава, че рекламата е станала „обект на основателна критика от страна на обществеността и медиите“.

Стилистиката и посланието на клипа не са в съответствие академичния тон, който се очаква от всяко звено на най-стария и най-авторитетен университет в страната, се казва още.

Всички членове на двата съвета изразиха мнение, че декларираните цели от Башар Рахал  не могат да бъдат постигнати с нарушаване на добрия тон и вкус и с послания, които не съответстват на високата мисия на Софийския университет, е заключението изразено в Становището по случая. Имена на членовете на Управителния и Програмния съвет на Телевизия „Алма Матер“ обаче  липсват.

 На 10 ноември Маргиналия публикува Отворено писмо от преподавателите от Факултета по журналистика. В него се казваше:“ Ние продължаваме да не знаем кои са членовете на Управителния и Програмния съвет на телевизията. Не знаем кой и какъв е външният продуцент, който ще се разпорежда с публичната собственост на Университета (материална и символна), но знаем какъв ще е крайният резултат от това. И той не е в полза на обществото. Нека запазим Университета като място на свободния дух и да не го превръщаме в търговска площ на подменени академични ценности“.

 „Новата концепция на телевизия Алма Матер  бе приета от Управителния съвет на телевизията; в нея няма нищо изненадващо и особено ново. По-важното е как тя ще се изпълнява, защото добрите намерения са едно, а изпълнението – друго, каза пред Дневник по повод скандалния клип ректорът на Софийския университет проф.Анастас Герджиков. Неговото категорично мнение е,че актьорът Башар Рахал остава на позицията изпълняващ директор на студентската телевизия Алма Матер.

Според сценариста Теньо Гогов, Софийският университет е гласувал и одобрил концепция за преобразуване на телевизия „Алма Матер“ в комерсиална медия с риалити формати.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.