Скандалният вицепремиер Валери Симеонов най-накрая подаде оставка

Споделете статията:

На 16 ноември Валери Симеонов, вицепремиерът-ултранацоналист, прочул се с множество скандали, най-после подаде оставка като Заместник министър-председател. Това стана след близо едномесечни протести на майки на деца с увреждания с искане за отстраняването му,  казват от Центъра за междуетническа толерантост „Амалипе“.

Началото на края на вицепремиерския мандат на Симонов бе негово изказване от 19 октомври, в което нарече майките на деца с увреждания „кресливи жени”, а самите деца  – „уж болни”.  Изказването предизвика незабавната реакция на възмущение от страна на граждани, неправителствени организации, политици, а майките на деца с увреждания започнаха ежедневни протести с искане за оставка. Те спечелиха моралната подкрепа на широки слоеве от гражданското общество и успяха да де-легитимрат скандалния вицепремиер. За оставката  неволно допринесе и един от депутатите-ултранационалисти от партията на Симеонов, който изрази мнение, че децата с увреждания трябва да бъдат изпращани в специални интитуции.  Това предизвика нов публичен скандал.

 

Недопустимите изказвания и действия на В. Симеонов са от самото начало на политическото му битие. Така например, в изказване от декември 2014 г. в Народното събрание, той нарече ромите “нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи пенсии по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки.”
ЦМЕДТ „Амалипе” и много други организации категорично възразиха на назначаването на В. Симеонов за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси през май 2017 г. – информация вижте тук. Активисти на Амалипе тогава събраха над 3200 подписа срещу това назначаване, като част от съвместното усилие на широка група от ромски и про-ромски организации, довело до общо 15000 подписа. През май 2018 г. ЦМЕДТ „Амалипе” и ред други организации приеха да участват в събитие на Българското председателство на Съвета на ЕС, посветено на ромите единствено при не-участие на В.Симеонов.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.