31 години от депортацията на турците от комунистическия режим. Никой не е наказан

На 25 май 1989 г.  започва депортацията на български граждани от турското малцинство в страната. Засегнатите са около 360 000 души.

На 29 май 1989 г. Тодор Живков изнася голяма реч, в която подчертава българския произход на турците, но им дава правото да изберат дали да напуснат временно или завинаги България. Изявлението е излъчено  по БНТ и БНР. За пръв път се забелязва промяна в отношението на властта, тъй като преди това на турците решително е отричано правото да се определят като такива.

Заради действията на управляващите в България те са принудени набързо да изоставят домовете си и да потърсят убежище в  Турция.Това е един от най-срамните епизоди в новата българска история: прогонването на стотици хиляди български граждани в Турция. Само през трите летни месеца на 1989 една четвърт от територията на България е полуобезлюдена.

Довечера в осем Тодор Живков ще каже, че можем да си ходим – границата от българска страна е отворена. Утре в осем заранта ще съм игла в купа сено на площада в Асеновград. Ще търся роднините си, за да им кажа да не тръгват. Няма да намеря никого. Ще съм стегната в човешкото менгеме часове до мръкване и ще плача от безсилие. Надвечер ще кажат, че спестените в ДСК пари са свършили и хората ще се разотидат. Когато се дотътря през хилядите тела до улица „Родолюбие“ (!) в моята махала, москвичите ще са потеглили на юг – с по един денк багаж, без пари. Ключовете от ослепелите къщи ще са оставени у баба Златка, българката-приятел завинаги. Всички ще са си прибрали по шепичка глинена пръст от родния Баделем – за спомен вечен. Ще минат години. И никой няма да е наказан”, сподели преди години известната журналистка Нери Терзиева.

Белите петна в изследванията върху щетите за България вследствие на т.нар. „Възродителен процес“, включват и психологическата страни и социологическата картина на нагласите след преживените страдания и унижения от страна на българските турци и помаците“ , казва пред Дойче Веле историкът Михаил Груев.

Все още с неохота се споменават българските турци и актовете им на гражданско неподчинение, написа Маргиналия през 2015 година.

Oщe в caмoтo нaчaлo нa „Възрoдитeлния прoцec” ce cтигa дo cблъcъци и жeртви. Нaй-мacoви прoтecти ce oргaнизирaт в Бeнкoвcки, Кърджaли, Мoмчилгрaд, ceлo Груeвo (Мoмчилгрaдcкo), Джeбeл, Крумoвгрaд и др., кaтo нaвcякъдe ca рaзпръcнaти c въoръжeнa cилa. В Яблaнoвo (Кoтлeнcкo) мecтнитe блoкирaт пътищaтa към ceлoтo, кoeтo e прeвзeтo впocлeдcтвиe c тaнкoвe. Cблъcъци имa и в Търгoвищкo и Шумeнcкo. Брoят нa рaнeнитe ocтaвa нeяceн, кaктo и нa убититe: 7 eтничecки турци, cпoрeд учacтвaли в кaмпaниятa „възрoдитeли”, 24 caмo в Югoизтoчнa Бългaрия, cпoрeд cвeдeния нa ДПC. Мнoзинa умирaт пo-къcнo oт нaнeceнитe им пoбoи, хиляди ca изпрaтeни в лaгeри и зaтвoри, цeли ceмeйcтвa ca интeрнирaни.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.