Германия въведе “трети пол” за интерсексуалните хора в официалните регистри

Интерсексуалните хора в Германия вече могат да се определят като такива в официални документи, пише Дневник. Сайтът се позовава на съобщение на BBC. Хората, които не отговарят на биологичното определение за мъж или жена, сега имат възможност да изберат трета категория – “друг“. Посочилите тази опция ще се нуждаят от лекарско удостоверение, за да извършат регистрацията.

Интерсексуалните хора са родени с мъжки и женски полови характеристики, които се проявяват или веднага след раждането, или на по-късен етап в живота.

През последните години и други държави одобриха закони в същата посока. Австрийският конституционен съд взе решение, подобно на германския, през юни, а Австралия, Нова Зеландия, Малта, Индия и Канада приеха сходни мерки.

По данни на ООН до 1.7% от световното население се раждат с интерсексуални характеристики, почти същият брой като родените с червена коса хора.

През 2013 г. Германия разреши на интерсексуалните хора да избират дали да посочат мъж или жена като пол. През 2017 г. обаче конституционният съд на страната даде на депутатите от долната камара срок до края на 2018 г. да гласуват за легално използване на графа за “трети пол” в регистрите за ражданията наред с думите “мъжки” и “женски”. Досегашното изискване да се посочва само един от двата пола бе счетено за нарушение на правото на личен живот и на забраната на дискриминацията.

 

Миналия месец германският парламент одобри закона и той влезе в сила на 1 януари.

 

Реформата бе извършена от широката коалиция на консерваторите и социалдемократите. Тя бе критикувана, защото по настояване на консерваторите промяната на акта за раждане може да стане само след представяне на лекарско удостоверение. При дискусиите на ниво комисия това правило бе донякъде облекчено за извънредни случаи, при които е достатъчно лицето да представи клетвена декларация, посочва ДПА, цитирана от БТА.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.