Закон-бухалка ще бъда гледан на второ четене

Депутатите ще продължат дебатите и гласуването на Закона за личните данни на второ четене. Приети вече промени дават възможност държавни органи и администрацията да проверяват медийни публикации, журналисти, академични проучвания, документални материали, както и да отказват достъп до информация, съобщава БНР.
Според приетите текстове ще се преценява дали журналистите законово имат достъп до данните, дали имат право да ги обработват и да ги изнасят, без да нарушават баланса със защитата на личните данни. Пpoвepĸитe зa зaщитa нa личнитe дaнни мoгaт дa ca ĸaĸтo плaнoви, тaĸa и пo cигнaли, вĸлючитeлнo oт мeдиитe.

Текстовете на законопроекта бяха подобрени след обществения дебат през 2018 г., като много от критиките и бележките в дискусията бяха съобразени и взети предвид.

Начинът, по който новият регламент на ЕС за защита на личните данни, известен като GDPR, ще влезе в националното законодателство, може да създаде тежък проблем с демокрацията в България. Проектът за промени в едноименния закон, чието обсъждане приключи, събра грамада от критики – от бизнес, адвокатура, правозащитници, като стряскащи опасения изразиха Асоциацията на европейските журналисти в България, “Програма Достъп до информация” (която помага на разследващи журналисти по защитата на личните данни) и Съюзът на издателите в България, пише Капитал.

Неясните разпоредби могат силно да вържат ръцете на журналистите, а Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), избирана от парламента, да се превърне в бухалка срещу медиите. Предвидените високи санкции ще са непосилни за печатни и интернет издания, работещи реално в обществен интерес – те и бездруго търсят как да оцелеят във враждебната среда и свит рекламен пазар.

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България изрази притеснение и отправи критика към решението на парламента да приеме окончателно промените в Закона за защита на личните данни, с който се отваря врата за проверки на медийни публикации, журналисти, за академични проучвания, документални материали и др., както и за откази за достъп до информация. От асоциацията призоваха президента Румен Радев да наложи вето и да върне закона за допълнително обсъждане в Народното събрание.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.