От ВМРО набеждават общинския съветник Айри Мурад за „ислямист“, от НПСД реагират – „това е предизборен ход“

Масирана полицейска акция в пловдивския квартал „Столипиново“предизвика вълнения. Според медиите, бунтът на жителите на пловдивското гето е  резултат от действията на полицаите, които са се държали грубо с тях, съобщава сайтът dnes.bg.

Органите на реда, претърсвали за наркотици определени места. Полицията нахлула в една механа и я потрошили. Накарали присъстващите роми да легнат на земята, разказват жители от квартала. Те твърдят, че полицаите са влизали и в друго заведение в квартала.

В знак на протест десетки роми са излезли по улиците „Правда“, „Ландос“ и „Крайречна“. До ескалация на напрежението не се е стигнало, уверяват от Областната дирекция на полицията в Пловдив.

По този повод Красимир Каракачанов, зам.-министър по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, както и лидер на ВМРО, коментира  пред 24 часа  случая: „Лъжите на наркобароните от „Столипиново“ няма да ни спрат“.

От ВМРО на обяд разпространиха позицията си пред медиите. В нея освен останалото се казва:

“ Последвалите провокации  и опит за предизвикване на безредици от страна на циганите, предвождани от общинския съветник Айри Мурад. Лицето Мурад е от партията на Орхан Исмаилов – НПСД“. Според патриотите Мурад е бил „ислямист“ и открито проповядвал, че жените не трябва да работят и трябва да носят бурки“.
От ВМРО допълват, че по данни на МВР акцията е срещу група, която се занимава с наркоразпространение.

Маргиналия потърси за коментар Орхан Исмаилов, председател на Народната партия „Свобода и достойнство“.

– След изтекли в медиите информации за раздялата ви с лидерската позиция в НПСД, моля да уточните, господин Исмаилов, какво е актуалното ви политическо битие?

–  Вчера излезе и регистрацията. Аз съм председател на Народната партия „Свобода и достойноство“, а Корман Исмаилов е зам.председател.

–  Как ще коментирате участието на общинския съветник Айри Мурад в снощните сблъсъци с полицията, провеждаща акция за наркотици в квартал Столипиново“?Според ВМРО той бил „водачът“ на ромите?

–  Крайно време е ВМРО да спрат с подобни спекулации и внушения. След Войводиново в рамките на един месец те отново създават етническо напрежение, за да търсят евтини дивиденти. Нямам данни за прояви на полицейско насилие, действало се е в рамките на закона. При такива акции компетентните органи са в правото си да преследват всеки гражданин, който го е нарушил, независимо от етноса му.

–  От ВМРО нарекоха Айри Мурад „ислямист“, карал бил жена му да носи бурки. Имате ли впечатление,че господин Мурад изповядва радикална форма на ислям?

–  Религията е лично преживяване. Никой не може да се намесва в религиозните практики. Айри Мурад е вярващ човек. Не съм го виждал да изразява нещо нетипично за традиционния ислям. Задавам обаче въпроса – защо от ВМРО не са сигнализирали съответните органи ако са забелязали ако жена му е носела бурка. Правят това днес, за да настроят хората срещу един общински съветник, който не е от тяхната политическа сила. Това е характерно за „патриотите“. Тяхната линия на поведение е „разделяй и владей“. Идат избори, това обяснява всичко. Т.нар. патриоти съзнават,че губят гласоподаватели с техните раздори и искат да разсеят общественото внимание, като пускат в публичното пространство интриги срещу ромския етнос, или срещу мюсюлманската религия“.

Маргиналия попита и общинския съветник Айри Мурад какво се е случило снощи в „Столипиново“, носи ли жена му бурка и как си обяснява нападките срещу него.

Ето отговора му:

„Ние сме вярващи! Жена ми се забулва с кърпа/шарпа – турски ез/както е казано в Корана. Нищо общо няма с бурката. Лицето й е открито, а когато си  с бурка, само очите се виждат! Снощи след молитвата тръгнах към „Кауфланд“ да взема храна и жена си. Там ми звънна един човек от махалата и ми каза“ти си общински съветник, ела тук да ни защитиш, полицията прави нещо на хората“. Тръгнахме с жена ми. Имаше счупени столове, маси…Звъннах на Райна Зайкова от бтв да дойде да снима! Спрях хората, единият имаше брадва, можеше да стане страшно! Защо го правят от ВМРО ли? Защото идват евроизбори. Но да внимават с подклаждане на напрежението – в квартала живеят 80 хлд! Може да стане голяма беля!“

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.