Крайнодесни националисти оспорват исторически факти за Полша и Холокост

 

Крайнодесни националисти от Движението за полска независимост направили антисемитски протест в Аушвиц по време на възпоминателните церемонии в памет на унищожените евреи. Антисемитска организация обвинявала евреите, че прикриват броя на нееврейските полски жертви в Холокост, съобщи Индипендънт.

Същевременно  политиците, включително министър председателят, Матеуш Моравйецки, и други официални лица, се събраха в Аушвиц за ежегодното възпоминание на освобождението на лагера на смъртта.

Заедно с оцелелите от Холокост те положиха цветя пред стена за екзекуции в лагера, превърната в музей на открито. Оцелелите от  газовите  камери през Вт.св.в. носеха шалове на райета, с избродирана буква „П”, подобни на униформите, които нацистите са ги карали да носят.

Петдесетимата протестиращи от крайнодесното движение бяха предвождани от Пьотр Рибак, който веднъж вече е бил в затвора за изгаряне на изображение на евреин. Рибак е казал на репортерите, че той и хората му са там, за да се противопоставят на официалния – и исторически точния – факт, че милиони евреи са били убити от нацистите с активното сътрудничество на някои поляци.

„Време е да се бием срещу евреите и да освободим Полша от тях”, предава думите на Рибак полски вестник. „Евреите и Израел правят всичко възможно, за да променят историята на полската нация”, продължава Рибак.

Християнски и еврейски религиозни водачи отправиха общи молитви за всички жертви на концентрационните лагери в окупираната от нацистите Полша, включително за самите поляци, освен за евреите. Поддръжниците на крайно десни убеждения от години твърдят, че официалните възпоминания на Холокост омаловажават мястото на полските жертви.

Активистите от Движението за полска независимост положиха свои собствени венци и цветя, включително такива с надпис „Полски Холокост”, а после изпяха националния химн.

У много националисти все още отеква пропагандата на комунистическата пост-военна ера, която настоява, че Полша не е извършила нищо лошо през Втората световна война и отрича реалността, че хиляди поляци са сътрудничили на нацистите в унищожителната им кампания.

Но, когато един опозиционен политик пита в Туитър, какво ще направи крайнодясното полско правителство, за да потуши това растящо антисемитско говорене, министърът на вътрешните отговаря, че това не е техен проблем: „Да реагираме на какво? На факта, че някакъв смахнат обвинява за цялото зло на света и за фрустрациите си една определена нация?!”, казва министърът и добавя: „Ако се опитвате да хвърляте вината за антисемитизма в главите на някакви побъркани (вярвам), че глупаци, това е неприлично и недалновидно.”

Трябва да се напомня, че полското правителство поиска да промени законодателството си, така че всеки, който твърди, че Полша е сътрудничила в Холокост, да бъде хвърлян в затвора. Този акт сериозно обтегна отношенията на страната с Израел.

От 3.2 милиона живи евреи, когато започва Втората световна война, само 200 000 оцеляват след нацистките зверства. Много евреи от цяла Европа също са били изпращани в концентрационни лагери на полска земя, където повечето от тях са били убити или накарани да работят до смърт. На базата на изследванията си, Американският възпоминателен музей за Холокост твърди, че нацистите са убили най-малко 1.9 милиона нееврейски полски граждани.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.