Адвокати отказват да бъдат върнати във времето на комунизма и принудени да доносничат срещу собствените си клиенти

Споделете статията:

Юристите ще протестират пред сградата на Народното събрание в четвъртък, 21 февруари. На Общото събрание на Висшия адвокатски съвет в събота ще поискат смяна на ръководството на органа, който ги представлява, но не защитава интересите им, пише сайтът debati.

Адвокатите протестират срещу закона, който е създаден, за да  транспонира европейска директива за борбата с пране на пари. В директивата  изрично е записано, че адвокатите трябва да бъдат изключени от тази регулация. 

Български адвокати излязоха на протест на 18 февруари срещу опитите на властта с мълчаливото съгласие на органа, който по дефиниция трябва да ги представлява – Висшия адвокатски съвет – да бъдат върнати във времето на комунизма и принудени да доносничат срещу собствените си клиенти. Юристите се събраха пред сградата на Висшия адвокатски съвет с плакати “Адвокатите не са доносници” и “I can’t ДАНС”.

Недоволството на адвокатската колегия е продиктувано от влизането в сила на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Всеки адвокат трябва да докладва пред ДАНС, ако се усъмни, че негов клиент има намерения да извърши съмнителни операции или сделки. Това изискване стана причина седмицата да започне с протест на адвокатската гилдия.  Адвокатите са категорични, че разпоредбите не само нарушават Закона за адвокатурата, в който ясно е записано, че нещо като адвокатска тайна съществува, но и са противоконституционни. .

Адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се. Тя подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси, заявяват участницитe.

“Това е пореден пример за факта, че българският законодател използва европейската правна рамка, за да оказва натиск върху демократичните институции и гарантите за честност и правосъдие”, категорични са юристите..

Причината адвокатите да протестират именно пред Висшия адвокатски съвет е, че неговото ръководство е „проспало” приемането на промените. Обществено обсъждане преди гласуването в Народното събрание не е имало, а Висшият адвокатски съвет не е направил нищо, за да защити интересите на гилдията.

Адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се. Тя подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси, написа в соцалните мрежи адв.Емил Георгиев

Доносниченето идва от един друг период на българската история – много мрачен и трагичен. Ние като свободни адвокати вярваме, че отдавна сме го надминали и следва да се занимаваме единствено с основната си задача – да бъдем копието на справедливостта в защита на законните права и интереси на нашите клиенти, казва и адв.Николай Хаджигенов.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.