Поредна медийна офанзива на Орбан срещу Юнкер и Сорос може да доведе до изключването на Фидес от ЕНП

Председателят на ЕК настоява за изключването на унгарската „Фидес“ от редиците на Европейската народна партия (ЕНП). „Фидес ни най-малко не отстоява християндемократическите ценности. Между господин Орбан и мен няма нищо, което би могло да ни свързва, заяви Жан – Клод Юнкер по време на дискусия в парламента на германската провинция Баден-Вюртемберг, съобщава Дойче Веле.

Унгарското национално-консервативно правителство воюва с плакати срещу председателя на Еврокомисията. На един от тях е изобразен Юнкер заедно с американския милиардер Джордж Сорос, а отдолу е написано: „Вие СЪЩО имате право да научите какво ви готви Брюксел!“

Още по-конкретно звучат обвиненията на Орбановата партия „Фидес“ на сайта ѝ в интернет. Там се казва, че Юнкер и Сорос искат да ограничат правото на националните държави да защитават собствените си граници. Целта им била да улеснят имиграцията на чужденци.

Новата медийна офанзива на правителството в Унгария възмути не само председателя на ЕК. Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви, че кампанията „няма нищо общо с реалността“, а говорителят на Комисията Маргаритис Скинас я нарече „абсурдна“ и я класифицира като „фейк нюз“.

„Шокиращо е, че една толкова смехотворна заговорническа теория е могла да се разпространи до такава степен“, заяви той в Брюксел. „Няма никакъв заговор и не е вярно, че ЕС подкопава защитата на националните граници. Нито пък има някакви планове за издаването на хуманитарни визи на европейско равнище. Страните-членки решават до каква степен искат да приемат легалната миграция. Освен това Унгария постоянно участва в преговорите на ЕС“, подчертава Маргаритис Скинас.

Евродепутатът от фракцията на Зелените Свен Гиголд нарече кампанията „подла“ и призова председателя на фракцията на ЕНП Манфред Вебер най-сетне да изключи партията на Орбан. Вебер, който е и основен кандидат за поста на председател на Комисията, досега не се е изказал по въпроса. Правителството на Виктор Орбан редовно провежда кампании срещу ЕС и Джордж Сорос.

Премиерът Орбан дори го обяви за „държавен враг“, защото насърчавал неконтролираната имиграция. Американският милиардер от унгарски произход е отявлен критик на премиера Орбан. Сорос подкрепя на много места по света свободата на мненията, прозрачността и отговорното държавно управление. В много държави той е основен враг на десните екстремисти.

 

Унгария отдавна се намира в клинч с ЕС – най-вече заради бежанската политика. Страната издигна телена ограда по границите със Сърбия и Хърватия и упорито отказва да приема бежанци от други европейски страни. По този начин пренебрегва и едно решение на Европейския съд. Миналото лято Еврокомисията заведе дело срещу Унгария в Европейския съд заради изградените по границите ѝ транзитни зони за хората, търсещи убежище.

Преди това Брюксел атакува пред съда в Люксембург унгарските закони, които затрудняват чуждестранното финансиране на неправителствени организации и университети. Унгарските ограничения явно бяха насочени срещу основания от Сорос Централноевропейски университет (CEU) в Будапеща. Европейският парламент на свой ред стартира наказателна процедура срещу правителството в Будапеща, обвинявайки го в нарушаване на основни права на общността. Тази мярка теоретично би могла да доведе и до отнемането на правото на глас на Унгария.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.