Дискриминационна мярка спрямо ромските майки в община Свиленград

Община Свиленград е въвела образователен ценз при отпускането на  еднократна финансова помощ за новородено дете, съобщава бтв.

От тази година в Община Свиленград помощта за първо новородено дете се вдига на 400 лева, а за всяко следващо до трето дете  – по 500 лева. За да ги получат обаче, родителите трябва да отговорят на редица условия, едно от които е да имат най-малко средно образование.

Тези, които не биха взели, са предимно от ромската махала, където с трите си деца живее и Янка. При новите условия жената няма да вземе и лев от общината. Според ромите това е несправедливо, защото парите са за нуждите на новородените, а не за родителите, по думите им.

И други от ромската махала не са съгласни. Тази мярка според тях е дискриминационна.

„Не е редно на едните да има, на другите да няма, защото нямаш средно образование. А пък те знаят много добре, че нашите роми, нямат такова, смята активистът Валентин Ангелов.

Стамо Димитров, общински съветник от БСП

Предложението е взето при работа на комисиите. Общинският съветник от БСП Стамо Димитров споделя:  „Искаме да разделим, тоест да въведем допълнителни критерии, като този критерии касае минимален образователен ценз”.

 

Миналата година общината е изплатила еднократна помощ за 130 новородени деца. Ако критерият образование беше валиден, вместо тези 130, ще се дадат само на 100, смятат в ГРАО в община Свиленград

 

.Но според общинския съветник, вкарал образователния ценз в условията за получаване на помощ при раждане, място за деление няма:

Ние не делим хората на определени раси или на определена вяра. По-скоро нашата цел е точно образованите хора, към тях сме се насочили, защото този град има нужда от образовани хора, за да се развива”, заяви Стамо Димитров, общ. Съветник от БСП.

Според общинарите от Свиленград образователният ценз не е новост за страната ни при даване на този вид еднократна помощ. Подобен критерий действал и в Ботевград например.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.