Репортери без граници: Турското правителство възпрепятства работата на чуждестранните журналисти

Репортери без граници (RSF) разкритикува турското правителство затова, че възпрепятства работата на чуждестранните журналисти в страната. Акредитациите на редица чуждестранни журналисти, сред които и германски, все още не са удължени. Това пише турската редакция на „Дойче веле“.

Репортери без граници отправиха призив към турското правителство да не пречи на работата на чуждите журналисти и да поднови акредитациите на онези, чийто срок е изтекъл.

В изявлението на Репортери без граници се изтъква, че журналистите са възпрепятствани при изпълнението на своята дейност, както и, че това се прави „с цел независимите чуждестранни източници на информация да бъдат ограничени“.

Изявлението на Репортери без граници дойде, след като чуждестранните журналисти не бяха допуснати до пресконференцията на турският министър на икономиката Берат Албайрак и Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен.

Представителят на Репортери без граници за Германия Кристиан Михр заяви: „Турските власти незабавно трябва да осигурят възможност на чуждестранните репортери свободно да си вършат работата в Турция.“

Наред с останалите чуждестранни журналисти акредитациите на почти половината от германските репортери също не са удължени, въпреки че са изминали два месеца от изтичането им.

Акредитациите, които се издават за срок от една година с одобрението на Анкара, от една страна, са легитимен документ за чуждите журналисти, които работят в Турция, а, от друга, акредитацията е едно от изискванията при кандидатсване за пребиваване в страната.

Необновяването на акредитациите породи безпокойство сред чуждестранните журналисти. В случай че не бъде представена акредитационната карта, това може да породи проблеми при проверките. Другият риск е свързан с пребиваването, което също може да не бъде удължено.

Турските власти оправдават забавянето с преходния период на страната от правителство с министър-председател към президентска република и произтичащите от това процедурни промени.
Представителят на Репортери без граници за Германия Михр поиска от германското правителство да упражни натиск върху Анкара за удължаването на акредитациите на чуждите журналисти, въпреки политическото развитие в Турция.

Според информация на германското външно министерство, германското посолство в Анкара и генералното консулство на страната в Истанбул поддъжрат контакти с германските журналисти.
По данни на Репортери без граници Турция се намира на 157-мо място сред 180 страни в индекса на свободата на словото. Deutsche Welle Türkçe.

Източник: obzornews

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.