За пръв път в София ще се проведе шествие на толерантността в Деня на спасението на българските евреи

По повод Деня на спасението на българските евреи – 10 март, Организацията на евреите в България „Шалом“ и Столична община организират в неделя Шествие на толерантността и единението на българския народ „Заедно за България. Заедно за Европа“.

Началото на шествието ще бъде дадено в 11.00 часа от зам.-кмета на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов пред храм „Света София“. Маршрутът включва отдаване на почит с минута мълчание пред Паметника на Незнайния войн, среща с представители на Светия синод на Българската православна църква пред храм-паметник „Св. Александър Невски“, среща с народни представители пред сградата на НС.

В 12.00 часа започва официалната церемония пред Паметника на спасението в парковото пространство между Народното събрание и Националната художествета академия.

Ще бъде почетена и паметта на 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, депортирани в нацистките лагери на смъртта. Церемонията е с участието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, кмета на София Йорданка Фандъкова, президента на Световния еврейски конгрес Н. Пр. Роналд С. Лаудер, посланика на Държавата Израел в България Н. Пр. Ирит Лилиан и председателя на Организацията на евреите в България „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар. Към шествието се присъединяват представители от еврейските общности в цялата страна.

Заключителната церемония по повод Деня на спасението на българските евреи ще се състои от 17.00 часа в Централната Софийска синагога с официално обръщение към българската еврейска общност от президента на Световния еврейски конгрес Н. Пр. Роналд С. Лаудер.

В рамките на церемонията ще бъдат връчени награди „Шофар“ на посланика на Държавата Израел в България Н. Пр. Ирит Лилиан, посланика на САЩ в България Н. Пр. Ерик Рубин и Националния координатор за борба с антисемитизма и езика на омразата зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев за големия им принос към развитието на толерантността и демократичността в българското общество.

 

Главен акцент на заключителната церемония е присъединяването на 9 български неправителствени организации към Меморандум за сътрудничество и партньорство в борбата с езика на омразата и дискриминацията в българското общество, подписан между ОЕБ „Шалом“ и фондация GLAS на 15 февруари 2019 г.

–       Сдружение за човешки права Маргиналия

–        Асоциация на европейските журналисти – България

–        Асоциация на семейства за партньорство в психиатрията-

–        Български хелзинкски комитет

–        JAMBA

–        Национална асоциация за приемна грижа

–        Ресурсен център фондация Билитис

–        Фондация „Движение на българските майки“

–        Фондация „Майко мила“

Край на церемонията: 18.30 часа

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.