Дълговете на Главното мюфтийство, които възлизат на над 8 милиона лева, ще се разсрочат за период до 10 години

Споделете статията:

Даренията за вероизповеданията у нас, включително и от частни и юридически лица от чужбина ще продължат, информира БНР.

Няма да има и отчетност за тях. Парламентарната комисия по вероизповеданията отхвърли предложенията религиите, които получават държавна субсидия, да нямат право да получават дарения от чужди държави или чужденци и да уведомяват Дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет за всяко дарение или наследство на имущество от български юридически лица или с източник от чужбина.

От Светия синод заявиха, че са против ограничаването на възможностите за дарения.

Дълговете на Главното мюфтийство, които възлизат на над 8 милиона лева, ще се разсрочат за период до 10 години. Това реши окончателно вчера парламентарната комисия по вероизповеданията, която подкрепи поправката на ГЕРБ за отмяна на данъчната амнистия. Менда Стоянова представи мотивите на вносителите и поясни, че за дълговете ще се изготви погасителен план, по който ще текат лихви за срока на плащанията.

Ресорната комисия отхвърли предложението на „Обединени патриоти“, вероизповеданията с държавна субсидия да могат да финансират допълнително дейността си само от източници на доходи в България. Против тези разпоредби се обявиха и от Българската православна църква. От ДПС дадоха заявка, че ще подкрепят предложението на патриотите в пленарната зала идната сряда, когато промените в Закона за вероизповеданията влизат за окончателно обсъждане.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.