Сдружение стартира кампания за промяна на обществената нагласа към децата със Синдрома на Даун

През март светът отбелязва Международния ден на Синдрома на Даун – генетична аномалия, която засяга едно на всеки 1000 деца по света. За България, днешната дата се оказва още по-специална, заради инициатива на родители на деца, засегнати от синдрома.

Преди броени дни, Сдружение “Даун Синдром България” стартира кампанията “И аз съм тук… и имам нужда от теб!”, чиято крайна цел е да създаде първия в страната център за специализирана грижа за “слънчевите деца”.

Най-голямата организация в България на родители на деца с генетичната аномалия избра да работи с HelpKarma, тъй като видя в платформата уникален за страната шанс за бързо и прозрачно набиране на средства за каузата си.

 

Основна цел на Сдружението през годините е да промени обществената нагласа спрямо децата с Даун и да покаже, че състоянието им не е присъда за тях и техните семейства.

Екипът на HelpKarma подпомага инициативата, като събра някои от най-талантливите български илюстратори и ги помоли да създадат по една рисунка, която да се отпечата на тениски и аксесоари и да се продава с благотворителна цел в базара на платформата. Там можете да откриете серия от тениски с уникален дизайн, както и 600 копия от книгата “Разказът на прислужницата” на Маргарет Атууд, предоставени от издателство Orange Books.

 

Цялата печалба от продадените дрехи и книги ще отиде в подкрепа на създаването на първия у нас Даун Синдром център – слънчево място, което ще промени живота на децата с допълнителна хромозома и на техните родители.

 

Всеки има възможност също да добави свои артикули в базара към тази кампания, или други в платформата, и да ги продаде с благотворителна цел.

 

Синдромът на Даун е най-честата генетична аномалия, срещана сред хората. Основната цел на ООН през 2012 г., когато е обявен световният ден на синдрома, е да обясни, че хората с Даун не са болни, а просто генетично различни.

 

Децата с Даун се отличават с деформация на части или цялата 21-ва хромозомна двойка, изразяваща се в появяването на трета хромоза. Оттам идва и терминът Тризомия 21, с който медиците описват аномалията. Това е и причината при децата да се появяват проблеми, които забавят развитието им спрямо това на техните връстници.

 

Да си различен не трябва да е повод за социална изолация. Важни е обществото да бъде информирано, че тези деца не са болни, а генетично различни. Те са способни да бъдат активна част от обществото и трудовия пазар, стига да им бъде помогнато и да получат възможности за развитие, адаптирани към техните нужди и силни страни.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.