Нови протести срещу мигранти, този път в Малко Търново. Жителите се тревожат за децата си

Жители на Малко Търново излизат днес на протест срещу намерението за настаняване на мигранти в града. Очаква се недоволните да блокират пътя за границата с Турция, предаде БНР.

От поръчка, обявена от МВР, стана ясно, че в Малко Търново ще бъде построено селище за 280 мигранти. То ще е на площ 7,5 декара и ще се финансира от европейския фонд „Убежище, миграция и интеграция“. Плановете предвиждат изграждането на площадка за 1600 души и в Елхово.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов отрича информацията, че МВР ще строи нови бежански лагери. В момента няма сериозен мигрантски натиск по българските граници. Планираните площадки за временни кризисни центрове ще бъдат пуснати в експлоатация тогава, когато е налице засилен миграционен натиск.

Много от местните обаче едва сега разбрали за проекта. Те са категорично против замисления бежански лагер.

Не може хората да гладуват, а да храним бежанците в България, негодуват те, предаде Нова. Жителите се тревожат и за децата си.

Освен в Малко Търново бежански лагер, но значително по-голям, ще има и в Елхово. Там селището ще бъде за над 1200 души и ще заема общо 27 дка площ.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.