На кръгла маса Каракачанов промотира концепцията си срещу ромите, правителството още се въздържа

Споделете статията:

Сред предложенията му са събарянето на гетата, безплатни аборти, ограничаване на раждаемостта и по-строг контрол на социалните помощи, с които предизвика бурни реакции със стратегията си, която стана известна като концепция срещу „циганизацията”, вчера Красимир Каракачанов организира обществен дебат. На кръгла маса в Министерския съвет заедно с общественици като актьорите Андрей Слабаков и Христо Мутафчиев, бяха  обсъдени новите предложения за приобщаване на ромите с общественици и представители на гражданското общество, разказва бтв. 

Около 1 млрд. лева е инвестирала държавата за интегриране на ромското население от 2007 до 2017 г., а резултатът е нулев. Това показват изчисленията на вицепремиера. Според него подобни програми са получили пряко финансиране от държавния бюджет в размер на 196 665 245 лв. От външно финансиране по оперативни и други програми са били похарчени 618 844 784 лв. Това не е било пълната информация, защото нямало единна статистика. Каракачанов пресметнал, че тези над 815 млн. лева са били изразходвани от около 500 ромски неправителствени организации, като много от тях са били регистрирани, само за да реализират дадена програма, след което са били съдебно заличавани. „Това показва, че всъщност намерението не е било да се свърши нещо реално, а да се усвоят едни пари“, изтъква Красимир Каракачанов.

Лидерът на ВМРО и член на правителството на ГЕРБ от „Обединени патриоти“ предупредил: „Изправени сме пред сериозна заплаха за гражданския мир, ако не приемем работеща стратегия през следващите 2-3 години. Много хора питата: „Сега ли му е времето?”. Ако питате мен, закъснели сме поне с две десетилетия”, коментира той.

Досега концепцията обаче тя не е приета от правителството. Очаква се в понеделник да влезе в дневния ред на МС.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.