Психодиспансерите са място за екзекуции, е оценката на психиатър след трагедията в Пловдив

Психиатрията в Пловдив пламна, трима загинаха вчера. Жертвите са двама мъже на 58 години и един на 52. И тримата са от Пловдивска област..

Загиналите са били болни от параноидна шизофрения и са настанени в отделението за принудително лечение от органите на МВР, не по желание на близките, а заради свои прояви. Те са от различни населени места от Пловдивска област, единият със сигурност е бил скитник, съобщава dnes.bg.

В отделението е имало около 20 болни, които веднага са евакуирани. Те са спали в легла тази нощ, но днес към обед все още бяха извън едноетажната сграда на острото отделение. През нощта в отделението е имало лекар и фелдшер. Те са забелязали дима, излизащ изпод вратата на стая 17, лекарят веднага се е обадил на тел. 112, а фелдшерът се опитал да гаси пожара и да изведе хората, но те вече са били мъртви=

„Някой от тримата мъже, които изгоряха тази нощ в Центъра по психично здраве в Пловдив, е причинил пожара“. Това заяви окръжният прокурор Румен Попов.

 В стаята не е имало електрически уреди, а осветлението е изцяло луминисцентно, изключена е хипотезата за късо съединение и аналогични методи за възникване на пламъците.

„Отделението е било под строгоохраняем режим. Дежурният лекар е забелязал дим от стаята, а фелдшерът се е притекъл на помощ. Той направил всичко по силите си, за да спаси пациентите. В момента е настанен в болница заради обгазяване“, посочи още Попов.

По повод трагичния инцидент известният психиатър доктор Владимир Сотиров написа в профила си: „Нито е център, нито е за психично, нито е за здраве… Лобно място е! Място за екзекуции, не само душевни, но и физически. Иначе казано, психодиспансер! Освен в Пловдив, подобни зловещи места има и в София, и в Бургас, и в Русе, и в други големи градове… Време е за радикална промяна!“

Маргиналия системно подвига въпроса за състоянието на психиатриите. Последната ни статия сигнализира за  психиатричните болници и слепите петна на закона.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.