Декларация против вандалските прояви по време на протеста

Споделете статията:

Протестите в Габрово продължават и тази вечер. Градът остава под обсадата на полиция и жандармерия, след като снощното недоволство прерасна в сблъсъци и саморазправа, съобщава НОВА.

Тази вечер протестиращи отново се събират на площад „Възраждане“. Имаше опит да се излезе с декларация против вандалските прояви по време на протеста.

 

Стотици протестиращи опитаха да нахлуят в следствието в града в сряда вечерта, където се намираха задържаните за побоя преди дни. След като не успяха, щурмуваха ромската махала. Нанесени са поражения в няколко къщи. След всичко това в София вицепремиерът Красимир Каракачанов свика Съвет по сигурността.

Тази сутрин Габрово осъмна под полицейска блокада. А мъжете, които бяха задържани за побоя над продавач, което стана причината за всичко това, се изправиха пред съда. Те остават в ареста за постоянно. Междувременно започна събарянето на незаконни къщи в махалата.

 

Съборени комини, счупени прозорци на къщи и хаос по улиците – в това прерасна спонтанни протест снощи. От полицията признаха, че са били изненадани.

„В резултата от тези нерегламентирани действия беше счупено стъклото на Следствения арест и по две от къщите има изпочупени стъкла н прозорци”, обясни Тодор Гребенаров – Главна дирекция „Национална полиция”.

„Една от причините да има избухване на обществено напрежение е начинът, по който се коментират интеграционните политики. Самото усещане, че някой има по-особени права или някой не спазва законите, е причината да стигнем дотук”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

 

За повече спокойствие, жандармерия пази всички възлови точки в града.

„Благодарен съм на хората, които ме подкрепиха. Моето послание е да работим мирно и спокойно и не искаме да всява етническо напрежение в града”, заяви Венцислав Иванов – служител в супермаркета.

Пред съда тримата нападатели казаха, че съжаляват. Съдът обаче прецени, че има опасност да се укрият или извършат друго престъпление. Освен това тримата са осъждани за кражби и престъпления от общ характер. Затова останаха за постоянно в ареста.

В същото време от община Габрово започнаха събарянето на незаконни и рушащи се постройки, в които има опасност да се самонастанят хора.

Има пострадали хора, сред тях и журналисти. Всички те са откарани в болница. Повече подробности не се съобщават. Няколко души са арестувани.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.