Съдят кмета на Стара Загора как и защо раздава публични средства

Споделете статията:

На 14 май от 10 часа Административният съд в Стара Загора ще гледа делото срещу кмета Живко Тодоров за отказ на информация, свързана с договорите за рекламни и информационни услуги на общината, които администрацията е длъжна да съхранява.  Заявлението е подадено от журналистката Венелина Попова на основание на Закона за достъп до обществена информация, чл. 4, ал. 1 и е относно сключените договори с възложител община Стара Загора и свързаните с тях други документи за извършване на информационни, медийни, ПР, рекламни и други услуги срещу заплащане за 2018 и 2019 година.

Информация за популяризирането на дейността на общината и на кмета на града, освен на Венелина Попова, е отказвана нееднократно и на други медии и организации. Преди няколко години в публикация на вестник „Дневник“ за средствата, изхарчени от различни по-големина общини в страната за информационни, медийни, ПР, рекламни и  други услуги срещу заплащане, община Стара Загора не беше предоставила необходимите данни с мотива, че и е необходимо време за събиране на информацията. И беше поискана отсрочка, което е подигравка с изданието и неговите читатели.

В годините назад същата информация беше отказана и на две фондации – наследствената „Митрополит Методий Кусев“ и на „Тоест“, която издава сайт със същото име.

Във всички тези случаи освен грубо погазване на закона, е неглижиран високият обществен интерес към една толкова чувствителна тема, каквато е като за раздаване на публични средства за реклама и скрит пиар на дейността на един кмет и неговата администрация. Обществото има право на контрол и върху начина по който се разпределя този ресурс. Затова кметът на Стара Загора Живко Тодоров трябва да предостави пълната информация на кои медии – регионални и национални плаща и за какво, както и с чия санкция се раздават тези средства от бюджета на общината. При всяко друго произнасяне на съда съмнението, че правовата държава в България е мъртва, ще бъде оправдано.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.