85 хиляди души от концлагера Маутхазен са освободени през май1945 г.

На тази дата по еврейския календар (25 ияр) отбелязваме годишнина от освобождаването на концентрационния лагер Маутхаузен в Австрия, публикува на страницата си Българската Делегация за възпомeнание на Холокста /IHRA/.

Лагерът е открит скоро след подписването на аншлус и присъединяването на Австрия към Нацистка Германия (открит е на 8 август 1938 г.)Концентрационен лагер „Маутхаузен“е група от концентрационни лагери на Нацистка Германия. Най-голямата лаборатория за различни изследвания върху хора, включително инжектиране на химикали и отрови в кръвта, ампутации и други, извършвани под контрола на така наречения „Доктор Смърт“. Освен основните лагери около Маутхаузен и Гусен, към лагера са прикрепени още около 50 по-малки лагери-лаборатории, разположени в Австрия. 

 

При освобождаването през 1945 г. в лагера са били затворени около 85 000 души, а се счита, че по време на съществуването му в него са загинали между 122 000 и 320 000 души.

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.