Поредни провокации на крайнодясната организация „Про Кемниц“по време на мюсюлмански уличен фестивал

Няколко десетки представители на крайната десница се събраха на протест в източногерманския град Кемниц вчера – ден след предполагаемо нападение срещу германец, извършено от сириец, предаде БНР.

Местната полиция съобщи, че разследва предполагаемата атака.

Според демонстрантите при конфликт в събота 18-годишен сириец е ранил с нож в ръката 41-годишен германец. До инцидента се е стигнало по време на мюсюлмански уличен фестивал в центъра на Кемниц. По същото време местната крайнодясна организация „Про Кемниц“ организирала контрадемонстрация около барбекю.

Той е третият по големина град в източната германска провинция Саксония, известен преди промените с името Карл Маркс щат. От два дни насам там се събират крайнодесни групировки, а както и техни противници.

Миналата година Кемниц, на около 200 км южно от Берлин, стана сцена на ксенофобско насилие.

То беше предизвикано от смъртта на германец, за когото се смята, че е бил намушкан с нож от сириец. Политици от управляващата Федералната република социал-демократическа партия тогава сравни обстоятелствата подобни на гражданска война. Полицията признава, че не е била подготвена за многобройния радикален митинг, на който чрез социалните мрежи са се събрали 5000 душиПроцесът срещу обвиняемия в момента се води в съседния град Дрезден. Адвокатите на подсъдимия твърдят, че той е невинен.

На видеозапис на събитията от събота се вижда как десни екстремисти пекат свинско месо, като някои от тях скандират „това е нашият град“.

Групата „Про Кемниц“ заяви в социалните мрежи, че раненият е бил един от техните Юдругари“.

Във вчерашния протест на крайната десница участваха около 50 души. Около 60 други се включиха в контрапротест

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.