Изселените хора не могат да се върнат у дома години след войнитe

Около 1.8. милиона души остават изселени от конфликта между иракските сили и Ислямска държава, две години след като са приключили най-тежките сражения, съобщава Хюман Райтс Уоч. В свой материал по темата организацията показва преживяванията на семействата, които се борят да намерят безопасен дом в Ирак след присъствието там на ИДИЛ.

„Иракските власти са пуснали в сила система, която позволява на общностите, силите за сигурност и правителствените агенции да наказват колективно семействата, чиито роднини са били свързани с ИДИЛ,” каза Белкис Виле, старши изследовател към ХРУ. „Тази система е поставила семействата в чистилище, което им пречи да се върнат по домовете си, прави ги затворници в лагери и ги кара да живеят в тежки условия, които предполагат много трудно бъдеще за децата им.”

В разгара на битката между иракските сили и ИДИЛ през 2017 г. най-малко 5.8 милиона души са били принудени да избягат от домовете си. Десетки лагери изникват в Ирак, за да дадат подслон на изселените, но след стихването на боевете семействата започват да се завръщат по домовете си. Над един милион се намират в 109 лагера, а друг 1 милион в частни или неофициални домове.

Останалите изселени са неимоверно уязвими за злоупотреби. Някои са принуждавани да се връщат по домовете си при опасни условия, където се намират в риск от мини, отмъстителни атаки от съседи или насилствен набор в местни въоръжени групировки. На трети не се позволява да се върнат по домовете си и са задържани в лагери.

От началото на 2018 г. иракските власти все по-агресивно карат изселените хора да се връщат. Започват да затварят лагери. Семействата, които не могат да се върнат по домовете си остават в лагерите. Това мащабно социално инженерство, целящо да изгради отново една разбита нация, ще бъде осъществено на огромна цена.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.