Изселените хора не могат да се върнат у дома години след войнитe

Около 1.8. милиона души остават изселени от конфликта между иракските сили и Ислямска държава, две години след като са приключили най-тежките сражения, съобщава Хюман Райтс Уоч. В свой материал по темата организацията показва преживяванията на семействата, които се борят да намерят безопасен дом в Ирак след присъствието там на ИДИЛ.

„Иракските власти са пуснали в сила система, която позволява на общностите, силите за сигурност и правителствените агенции да наказват колективно семействата, чиито роднини са били свързани с ИДИЛ,” каза Белкис Виле, старши изследовател към ХРУ. „Тази система е поставила семействата в чистилище, което им пречи да се върнат по домовете си, прави ги затворници в лагери и ги кара да живеят в тежки условия, които предполагат много трудно бъдеще за децата им.”

В разгара на битката между иракските сили и ИДИЛ през 2017 г. най-малко 5.8 милиона души са били принудени да избягат от домовете си. Десетки лагери изникват в Ирак, за да дадат подслон на изселените, но след стихването на боевете семействата започват да се завръщат по домовете си. Над един милион се намират в 109 лагера, а друг 1 милион в частни или неофициални домове.

Останалите изселени са неимоверно уязвими за злоупотреби. Някои са принуждавани да се връщат по домовете си при опасни условия, където се намират в риск от мини, отмъстителни атаки от съседи или насилствен набор в местни въоръжени групировки. На трети не се позволява да се върнат по домовете си и са задържани в лагери.

От началото на 2018 г. иракските власти все по-агресивно карат изселените хора да се връщат. Започват да затварят лагери. Семействата, които не могат да се върнат по домовете си остават в лагерите. Това мащабно социално инженерство, целящо да изгради отново една разбита нация, ще бъде осъществено на огромна цена.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.