Екоактивисти протестират срещу бездействието в борбата с пожарите в Амазонските гори

Екоактивисти протестираха пред посолството на Бразилия в София срещу бездействието, според тях, на бразилското правителство в борбата с пожарите в Амазонските гори. Организатори са българският клон на международното движение „Петъци за бъдеще“, започнато от шведската ученичка Грета Тунберг.

Виктор Михайлов от организацията „Борба за съществуване“ и Евгений Кондарев от екологично движение „За Земята“ споделиха пред БНР:

„Решихме, че е крайно време да помогнем чрез разгласяване на тази криза, която се случва в момента в Амазонка, която гори, стигне ли повратна точка до 40% да е изгоряла. Новото правителство на Бразилия трябва да бъде поставено на колене, няма друг начин, защото това, което се случва там, в момента поставя на карта бъдещето на цялото човечество“.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро обвини, без да представи доказателства, неправителствени организации, че са отговорни за пожарите в Амазония. Според него те искат да го злепоставят, след като е спрял финансирането за тях.

По думите му се работи за ограничаването на огнените стихии, които достигнаха рекорден брой тази година – близо 73 000, което е увеличение с 83 на сто за същия период на миналата година.

Според експерти по околната среда отговорност за нарастващия брой пожари носят фермерите, които искат да си освободят и завземат повече територия. Болсонаро е отдавнашен скептик към предупрежденията на еколозите за климатичните промени. Той твърди, че иска да отвори Амазония за повече земеделие и минни дейности.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.