Лаура Кьовеши е одобрена за главен прокурор на ЕС

Съветът на Европейския съюз събра мнозинство в подкрепа на номинацията на Лаура Кьовеши за ръководител на Европейската прокуратура, пише webcafe.

Румънската кандидатка остана сама в надпреварата, след като французинът Жан-Франсоа Бонер беше назначен за ръководител на националната финансова прокуратура.

Кьовеши е получила съгласието на 17 от 23 гласували посланици на страните-членки на ЕС. Румънският представител Луминица Одобеску е дала глас “против” по разпореждане на премиера Виорика Дънчила.

Следващата стъпка в процедурата е гласуване в Европейския съвет от името на правителствените ръководители на страните-членки, които участват в създаването на Европейската прокуратура.

Очаква се той да премине без изненади, доколкото волята на правителствата вече беше демонстрирана в гласуването на посланиците.

Европейският парламент, който също има думата при избора на главния прокурор на ЕС, вече неколкократно изрази подкрепа за Лаура Кьовеши.

45-годишната Лаура Кьовеши беше ръководител на Националната дирекция “Антикорупция” в Румъния до 2018 г., преди това е най-младият главен прокурор в историята на страната (2006-2012), потомствен юрист. Отстраняването й от ръководството на специализираната прокуратура се случи през юли 2018 г. заради сигнал от страна на правосъдния министър на социалистическото правителство в Букурещ за нарушения в нейната служба.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.