39 жертви на трафик вероятно са от китайските граждани напускащи страната си заради политическа репресия, желанието да учат в чужбина или правилото да имат само едно дете

.
С 39-те от тази седмица общият брой на смъртните случаи сред мигрантите, прекосяващи европейския континент, става 97 при 92 за същия период на 2018 г. г. Жертвите – 31 мъже и осем жени, за които се предполага, че са китайски граждани – бяха открити в хладилен камион в промишлена зона на 32 км източно от Лондон. Шофьорът беше задържан на място по подозрение за убийство. В петък последваха още два ареста – на мъж и жена, заподозрени в незаконен трафик на хора.

Международната организация по миграцията, чието седалище е в Женева, заяви, че през последната година се наблюдава и тенденция на увеличение в броя на мигрантите, опитващи да се доберат до Обединеното кралство с малки лодки. От началото на годината в Ламанша са се удавили петима мигранти.

Цифрите са следните – от 258 милиона бежанци по цял свят, 10 милиона идват от Китай. Така азиатската държава не просто има втората най-силна икономика, но и е втора в света, от която тръгват най-много мигранти. 2,5 милиона се намират в САЩ, 712 хил. души в Канада и 473 хил. в Австралия. Във Великобритания само през 2018 година са издадени 730 хил. визи на китайски граждани от общо 2,9 милиона. Това е 25% от всички визи и растежът в сравнение с 2017 г. е 11%, пише сайтът dnes.bg.

Според  Института по мигрантски политики китайските граждани напускат страната си по много причини – заради политическа репресия, желанието да учат в чужбина или правилото да имат само едно дете.

В четвъртък федералната прокуратура на Белгия, която се занимава със случаите на тероризъм и организирана престъпност, заявява, че е започнато разследване по случая с камиона ковчег. По първоначални данни той е минал през белгийското пристанище Зеебрюге, откъдето с ферибот е пристигнал във Великобритания.

Белгийската прокуратура заяви, че в момента се установява кога и къде жертвите са качени в контейнера. Регионалната британска полиция заяви, че се подозира, че става дума за случай на трафик на хора.
Това не е първият случай на транспортиране на мигранти с фатален край през Зеебрюге – през 2000 г. контейнер в английското пристанище Дувър, в който бяха открити телата на 58 китайци, също беше минал през белгийското пристанище.
През последните години опитите на мигрантите да достигнат Великобритания се бяха насочили към френския порт Кале – намиращ се срещу Дувър на отсрещната страна на Ламанша. Кале им предлагаше ежечасни фериботни връзки и тунел под морето, което е най-краткият начин да се прехвърлиш в Обединеното кралство.
Мигрантите в района на френския град бяха достигнали до около 6000, като повечето от тях стояха в намиращия се край града импровизиран лагер Джунглата. Това продължи, докато през октомври 2016 г. френските власти не го опразниха, заявявайки, че той представлява риск за здравето и сигурността.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.