След безпрецедентното замлъкване на „Хоризонт“днес отново се очаква решение на Съвета за електронни медии по казуса

Съветът за електронни медии се събира днес след обед на извънредно заседание, на което ще бъде обсъдена ситуацията в Българското национално радио, информират медиите-

Решението за свикване на днешното извънредно заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ) бе взето по предложение на члена на медийния регулатор Розита Еленова, която го направи след среща на членове на СЕМ с представители на редколегията на програма „Хоризонт“ и други журналисти от БНР.

В четвъртък Асоциацията на европейските журналисти в България организира протест пред БНР за свободата на словото под мотото „Да дадем сигнал!”. Това е вторият протест в рамките на две седмици. Първият беше спонтанно организиран от журналисти след свалянето на Силвия Великова от ефира на БНР и безпрецедентното замлъкване на “Хоризонт” за 5 часа.

Протестиращите направиха жива верига от радиото до националната телевизионна кула.
111 журналисти се подредиха през 10 метра. Числото  е символично – в момента страната ни се намира на 111 място по свободата на словото.

 

Прокуратурата започна наказателно производство по случая. Властите установиха, че прекъсването на сигнала не се дължи на профилактика, както гласеше официалното съобщение на ръководството на радиото.

“Между първия и втория протест не се случи нищо особено. Сякаш някой се надява, че времето ще отмине и ние ще забравим. Няма да забравим”, каза пред  Свободна Европа Юлиана Методиева главен редактор на „Маргиналия“.  Тя носи плакат с надпис “Свободата на словото е в опасност. Бдете, хора” заради  неизлъчването на сигнал за 5 часа. Това означава, казва Методиева, че “радиото може да бъде в ръцете на неизвестни хора, които да си играят с нашите демократични завоевания, сред които е свободата на словото”.

 

Въпреки разкритията и въпреки доказателствата на ДАНС и Прокуратурата, че не е имало никаква техническа причина за спирането на ефирното излъчване на 13 септември, СЕМ не намери начин да защити свободата на словото и да даде гаранции на работещите в националното радио, че няма да има намеса в работата им”, се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти, която ще настоява за международно разследване на казуса “БНР” .

Междувременно генералният директор Светослав Костов се закани, че ще съди всички, които са се упражнянавали през  последните дни върху неговото име,  достойнство и професионални качества“.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.