400 от общо 10 хиляди съдии в Полша са засегнати от мерките предвидени от спорния закон

Полският президент Анджей Дуда във вторник подписа спорния закон – въпреки международните протести. Според него съдиите вече ще могат да бъдат дисциплинарно наказвани, ако критикуват правосъдната реформа в страната. Опозицията вижда в новите разпоредби опасност от налагането на авторитарен режим в страната.

Организацията на полските съдии „Юстиция“ отправи призив към ЕК и Европейския съд „веднага да приложат всички възможни мерки, за да защитят полските съдии от политически репресии“. Полските съдии защитават не само правовата държава в Полша, но и правния ред в цяла Европа, се казва още в изявлението им

Председателят на Горната камара на полския парламент Томаш Гродзки от опозиционната дясноцентристка „Гражданска платформа“ определя случващото се като разпад на правосъдната система.

Така наречената реформа в Полша придобива опасни измерения  и е  толкова напреднала, че заплашва да стане необратима . Новите промени  обхващат всички нива на правосъдната система,  400 от общо 10 хиляди съдии са засегнати от мерките.

Законът, който влезе в сила в началото на седмицата, цели да наказва критични към правителството съдии. Той е „не просто целенасочена намеса срещу черните овце, каквото сме виждали и в други страни-членки, а истинска бомбардировка“, заявява заместник-председателката на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова. Вече е твърде късно, за да бъде спасена правовата държава в Полша.

Европейската комисия критикува от началото на 2016 година голяма част от реформите, наложени от полското правителство. Брюксел обвинява Варшава и управляващите от „Право и справедливост“ (ПиС), че систематично подрива независимостта на правосъдната система и подкопава разделението на властите.

Йоурова се застъпва за обвързването на европейските средства, които държавите получават, със спазването на принципите на правовата държава. „В бъдеще можем да отпускаме бюджетни средства само на страните, в които хората могат да се обръщат към независими съдилища, когато има основания за съмнения, че парите не се харчат съобразно правилата“, казва чехкинята. Според нея, това е честно и към гражданите на държавите, които са нетни платци – като Германия, например.

със съкращения

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.