Европа преди „Кристалната нощ“ и настъпващият днес антисемитизъм

Тази година  най-голямата еврейска организация „Шалом“  ще отбележи по необичаен начин годишнината от „Кристалната нощ“.

Заедно с председателя на фондация „Цедака Шалом“ д-р Максим Бенвенисти ще се  направи връзка между минало и настоящето – Европа преди „Кристалната нощ“ и настъпващия антисемитизъм днес, информират от организацията.

Ще бъде отбелязана 10-та годишнина на сп. La Estreya с представянето на новия брой от литературния критик Митко Новков – брой, посветен на българските евреи – творци в различни области на изкуството с акцент върху музиката, конкретно джаз бандите, които се създават през 20-30 те години на миналия век в БГ и в които свирят много музиканти с еврейски произход.

Легендарният джаз музикант Милчо Левиев

 

Специално за повода ще имате възможност да разгледате и изложбата, предоставена ни от къщата-музей „Панчо Владигеров“ в София, посветена на 120 години от рождението на Маестрото и неговия берлински период между 1920 – 1932 г., когато той композира джаз и работи с Макс Райнхард. Старателно изписаните от Владигеров нотни страници музика за спектаклите на Райнхард, програмите и афишите, събирани и грижливо пазени от него и семейството му, са свидетелствата на това време и неговите проекции в музикалното и театрално изкуство в България.

Експозицията „Райнхард – Владигеров. Взаимовлияния и проекции“

 

Събитието е отворено за приятели на българската еврейска общност с предварителна резервация. Безплатният билет е валиден, само ако съдържа имената по документ за самоличност на всички придружаващи гости. С оглед на безопасността, охраната на Еврейския културен дом си запазва правото Да Ви откаже достъп в последния момент.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.